Erkek Adolesanlarda Yüksek Voltajla Oluşan
Elektrik Yanıkları

Doç.Dr. Yıldız DALLAR, Uzm.Dr. Fahrettin ERDOĞAN,
Doç.Dr. İlknur BOSTANCI, Dr. Şeyda DOĞANKOÇ

SB. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Elektrik çarpması ciddi bir halk sağlığı sorunu olup, ülkemizde diğer ülkelerden çok daha fazla görülmektedir. Ülkemiz için diğer bir farklılık ise, elektrik çarpmalarının genelde ev-dışı ve yüksek voltajla oluşan kazalar şeklinde oluşmasıdır. Ayrıca çocukluk çağı yüksek voltajlı elektrik yanıkları sık değildir. Bu çalışmada kliniğimizde izlenen yüksek voltajlı elektrik yanıklı olgular sunulmuştur.
Gereç ve Yöntem: Eylül 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında kliniğimizde yatarak izlenen altı olgu değerlendirilmiştir. Olgular taburcu olduktan bir ay sonra kontrole çağrılmıştır.
Bulgular: Olgularımızın yaş ortalaması 13.1±2.1 yıl (en küçük 11-en büyük 15 yaş) olup tamamı adolesan erkekti. Beş olgu çalışan işçi çocuklardı ve iş kazası şeklinde elektrik çarpması oluşmuştu. Diğer olgumuzda uçurtmasının yüksek gerilim hattına değmesi sonucu elektrik yanığı oluşmuştu. Olgularımızın tamamı düşük sosyo-ekonomik gruba dahil aile çocuklarıydı ve altısından beşi ailesine maddi katkı sağlamak ve iş öğrenmek amacıyla çalışıyordu. Çalıştıkları koşullar sağlıksız ve çalışma süreleri ortalama on iki saat gibi çok uzun sürelerdi. Olgularımızın hiçbirinde komplikasyon izlenmedi.
Sonuçlar: Olgularımızın çoğunun çalışan erkek adolesan çocuklar olması ve iş kazası şeklinde yaralanmaları ülkemizdeki çocuk işçi sorununu ve iş kazalarına karşı alınması gereken önlemleri gündeme getirmektedir. Her iki sorunun çözümlenmesi için, iş eğitimi başta olmak üzere kısa ve uzun vadede pek çok önlem ivedilikle alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Adolesan, Yüksek voltaj, Elektrik yanığı, Yanık

SUMMARY

High-Voltage Electric Burns in Male Adolescence

Objective: Electrical burn injury is a serious public health problem that in our country the frequency is very high. Another unique problem in our country it is happened as a high-voltage and outdoor accident generally. Childhood high-voltage electric injury is not very frequent. In this study, cases with high voltage electric burn injury that are followed-up in our clinic were reported.
Material and Method: Sixs high-voltage electric burn injury cases, followed-up in our clinic  between September 2003-July 2004, were assessed. The cases called up to control one mounth after the burn.
Result: The mean age of cases is 13.1±2.1 years (minimum 11-maximum 15) and all of them are male adolescents. Five cases was labor child and electric burn injury was happened as an occupational accident. Another case was injured because of the kite. All of the child's family was a member of low social and economicol group and five children was working because of economical problem and learning a job in unsatisfactory condition and twelwe hours a day.
Conclusions: Cases with electric burn injury rifse the question how to prevent accident at work and how to deal with child labor. To solve the problem is took the necessary measurement such as occupational education in short and long period.
Key Words: Adolescence, High-voltage, Electrical burn, Burn



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica