Chlamydia Trachomatis'in Genel Özellikleri,
Tanı Yöntemleri, Tedavisi ve Rutin Pap Simirlerinin Tanıdaki Önemi

Biyolog Dilek ÖZDAĞ*,  Prof.Dr. Şayeste DEMİREZEN*,  Prof.Dr. M. Sinan BEKSAÇ**

*Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Ankara
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara

ÖZET

Chlamydia trachomatis kadın, erkek ve yeni doğanda trahom, Lenfogranuloma venereum (LGV), inklüzyon konjuktivit ve genitoüriner enfeksiyonlar gibi çeşitli hastalıkları meydana getiren zorunlu hücre içi parazitidir. Cinsel yolla bulaşması ve çoğu zaman asemptomatik olması, etkenin toplumda görülme sıklığını daha da artırmıştır. C. trachomatis'in sorumlu olduğu hastalıklardan korunmada, etkenin biyolojisi, klinik tablosu ve tanı yöntemlerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Kanser taraması amacıyla rutinde kullanılan PAP simirlerinin de C. trachomatis açısından incelenmesi, C. trachomatis varlığını doğrulamak amacıyla uygulanacak diğer tanı yöntemleri için ön belirleyici olmaktadır. Bu nedenle, bu derlemede C. trachomatis'in genel özellikleri ve tanı yöntemleri hakkında bilgi verilmiş, bu tanı yöntemlerinden PAP tanı yönteminin tanıdaki önemi belirtilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Chlamydia trachomatis, PAP simir, Enfeksiyon, Tanı metodları

SUMMARY

The General Features, Diagnostic Methods, Treatment of C. Trachomatis and the Importance of Routine Pap Smears in Diagnosis

Chlamydia trachomatis is an obligate intracellular parasite which is a causitive agent of several diseases like trachoma, Lenfogranuloma venereum (LGV), inclusion conjuctivit and genitourinary infections in women, men and newborns. Because of transmitting sexually and usually being asymptomatic, the agent's incidence has increased in population more. In keeping away from the diseases which C. trachomatis is responsible, knowing the biology, clinical table and diagnostic methods of the agent has great importance. The detection of C. trachomatis by using PAP smears which are mainly used for cancer screening routinly is also pre-determinative method for application of the other diagnostic methods. Due to these facts, in this review, the general features and the diagnostic methods of C. trachomatis have been given in detail. The importance of PAP methods in diagnosis has been also clarified.
Key Words: Chlamydia trachomatis, PAP smear, Infection, Diagnosis



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica