Onkolojik Hastalarda 
Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
 
Uzm.Dr. Gülsüm TANRIKOL*, Uzm.Dr. Pınar KAYA**, Uzm.Dr. Dilşen ÇOLAK**,
Uzm.Dr. Necati ALKIŞ***, Doç.Dr. Esin ÖZYILKAN**

*S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Bölümü, Ankara
**S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, I. Dahiliye Kliniği, Ankara
***S.B. Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Medikal Onkoloji Bölümü, Ankara

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada; kanserli hastalarda hekim tarafından belirlenen performans durumu ile hasta tarafından belirlenen yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kanser tanısı ile izlenen 107 hasta dahil edildi ve yaşam kalitesi anket formu uygulandı. Performans durumu, Karnofsky performans endeksine göre belirlendi.
Bulgular: Yaşam kalitesi skoru ile Karnofsky performans endeksi arasında anlamlı ilişki gösterildi (p=0.0001). Diğer demografik özelliklerle yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olmamakla beraber; cinsiyet ile yaşam kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu. Erkeklerde yaşam kalitesi kadınlara göre daha yüksekti (p= 0.001). Hastalık tanısı, hastalık süresi ve uygulanan tedavi ile yaşam kalitesi veya performans endeksi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki yoktu.
Sonuç: Çalışmamızda kanserli hastalarda yaşam kalitesi ve performans durumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu, ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kanser, Yaşam kalitesi

SUMMARY

Assesment of Quality of Life Among Oncologic Patients

Objective: In this study we aimed to evaluate the relationship between performans state, which is determined by the physician and quality of life determined by the patient, among oncologic patients.
Material and Methods: 107 patient with cancer diagnosis was included to our study and quality of life instrument was applied. Performance state was determined by Karnofsky performance index.
Results: Statistically significant relationship was determined between quality of life (QOL) score and Karnofsky performance index (p=0.0001). Although there was no relation between other demografic variables and QOL score; statistically significant relationship was determined between gender and QOL. Men had higher quality of life than women (p=0.001). There was no relation between diagnosis, duration of disease or treatment, and performance index or QOL score.
Conclusion: In our study, statistically significant relationship was determined between QOL score and Karnofsky performance index among oncologic patients; however more clinical trials are required in this setting.
Key Words: Cancer, Quality of life



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica