Prepubertal Kızlarda Vulvovajinit

Yrd.Doç.Dr. Faruk İNCECİK*, Yrd.Doç.Dr. Özlem SANGÜN*, Yrd.Doç.Dr. Meryem ÇETİN**,
Yrd.Doç.Dr. Yusuf ÖNLEN***

*Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Kliniği, Hatay
**Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Hatay
***Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği, Hatay

ÖZET

Amaç: Prepubertal vulvovajiniti olan olgularımızı klinik ve laboratuvar bulguları ile değerlendirmek ve literatür eşliğinde tartışmak.
Gereç ve Yöntem: Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran ve yaşları 2 ile 11 yaş (ort: 6.78±2.40) arasında değişen vulvovajiniti olan 32 olgu, klinik ve laboratuvar bulguları yönünden değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya alınan olguların hepsi prepubertal (Tanner evre-I) kız çocukları idi. Hastanemize başvuruları sırasındaki başlıca yakınmaları; vajinal akıntı (%88), kaşıntı (%56), kızarıklık (%44), kötü koku (%40), disüri (%28) ve kanama (%3) idi. Olguların %38'inde patojen bakteriler, %40'ında patojen olmayan bakteriler izole edilirken, %22'sinde bakteri izole edilmedi. %12'sinde ise Enterobius vermicularis saptandı. Tedavilerde, antibiyotik seçimi izole edilen mikroorganizmaların duyarlılığına göre yapıldı.
Sonuç: Vulvovajiniti olan prepubertal kız çocuklarında, etyolojinin çoğu non-spesifiktir. Ancak spesifik patojen bakteri izole edilenlerde antibiyotik tedavisi, non-spesifik etyolojisi olanlarda ise hijyen temizliği ve tuvalet eğitimi verilmesi gerektiği vurgulanmak istendi.
Anahtar Kelimeler: Prepubertal kız çocukları, Vulvovajinit, Klinik ve laboratuvar bulgular

SUMMARY

Vulvovaginitis in Prepubertal Girls

Objective: To evaluate and discuss our cases of prepubertal vulvovaginitis with their clinical and laboratory data.
Material and Method: 32 patients who are 2-11 years old (mean 6.78±2.40) and admitted to Mustafa Kemal University Pediatrics outpatient clinic are evaluated with regard to clinical and laboratory signs.
Results: All patients which are included were prepubertal girls (Tanner-Stage-1). Major complainments at the admittance were vaginal discharge (88%), itching (56%), erythema (44%), abnormal odour (40%), dysuria (28%), and bleeding (3%). Pathogen bacteria and non-pathogen bacteria were isolated at a rate of 38% and 40% respectively. No bacteria were isolated at 22% of the patients. Enterobius vermicularis were at 12% of the patients. Antibiotics were used according to the sensitivity of microorganisms.
Conclusion: At the prepubertal girls who have vulvovaginitis, ethiological agent is usually nonspesific. We wanted to emphasize that antibiotics are appropriate when there is a spesific pathogen; otherwise hygiene and toilet training is adequate.
Key Words: Prepubertal girls, Vulvovaginitis, Clinical and laboratory findings



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica