Overin Adult Granüloza Hücreli Tümörü:
60 Olgunun Histopatolojik Özellikleri

Doç.Dr. Osman ZEKİOĞLU*, Yrd.Doç.Dr. Metin ÇİRİŞ*, Prof.Dr. Yıldız ERHAN*, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Coşan TEREK**

*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İzmir
**Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İzmir

ÖZET

Amaç: Adult granüloza hücreli tümör (AGHT), over tümörleri içerisinde nadir izlenen bir grubu oluşturur. Bu çalışmanın amacı AGHT olgularının histopatolojik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Altmış primer over AGHT klinik bulgular eşliğinde değerlendirildi. Ayırıcı tanıya ilişkin kriterler ve yapısal/hücresel özelliklerle evre ve diğer prognozda etkili olabilecek özellikler arasındaki ilişkiler araştırıldı.
Bulgular: AGHT tanısı alan olguların 2/3'ü postmenopozdaydı ve ortalama yaş 49 idi. Ortalama tümör çapı 9.2 cm bulundu. Elli dört olgu (%90) evre I, 4 olgu evre III (%7), ve 2 olgu evre IV (%3) idi. İleri evredeki olgularda karın içi ve karaciğere metastaz izlendi. Olguların %55'inde (33 olgu) tuba uterina'da benign epitelyal proliferasyon ve %55'inde (33 olgu) endometrial hiperplaziye, %5'inde (3 olgu) endometrium karsinomu birlikteliği vardı. Bilateralite oranı %3.3 (2 olgu) idi. AGHT'de baskın olan primer histolojik patern olguların %44'ünde diffüz, %24'ünde trabeküler, %19'unda mikrofolliküler, %10'unda insüler, %3'ünde makrofolliküler nitelikteydi. Metastatik AGHT'lerde trabeküler ve diffüz patern baskın olarak gözlendi. İleri evredeki tümörlerde daha sık olmak üzere tüm olguların %40'ında over dokusunda vasküler alanlarda tümör hücreleri gözlendi. Histolojik patern ile tümör boyutu, evre ve yaş arasında bir ilişki bulunmadı. Mitoz ile ileri evre arasında anlamlı bir ilişkiye rastlandı. Postmenopozal ve endometrial hiperplazi birlikteliği saptanan olgularda daha az Call-Exner yapıları gözlendi. Bu özellik de bu tür olgulardaki fazla tekomatöz gelişime bağlandı.
Sonuç: AGHT overin yüzey epitel tümörleri ve diğer seks kord tümörler ile karışabilir. Tümör davranışını belirlemeye ilişkin morfolojik kesin kriterler bulunmamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Granüloza hücreli tümör, Over

SUMMARY

Adult Granulosa Cell Tumors of the Ovary: Histopathologic Features of 60 Cases

Objective: Adult granulosa cell tumors (AGCT) are rarely seen among the ovarian neoplasms. Sixty cases of AGCT were evaluated for histomorphologic features and  the criteria of differential diagnosis.
Material and Methods: The structural, cytological features, stage, and other characteristics effected the prognoses were examined.
Results: Two-third of the cases were postmenopausal and the mean age was 49. The mean tumor size was 9,2 cm. Fifty four (90%) cases were in stage I, four (7%) cases in stage III, and two (3%) in stage IV. The cases which were in advanced stage had intraabdominal and liver metastases. Benign tubal epithelial proliferation was detected in 33 (55%), endometrial hyperplasia in 33 (55%), and endometrial carcinoma in 3 (5%) cases. Two (3,3%) cases had bilateral tumors. The prominent histopathologic pattern was diffuse in 44%, trabecular in 24%, microfollicular in 19%, insular in 10%, macrofollicular in 3% of cases. Metastatic AGCTs showed trabecular and diffuse patterns. Fourty percent of cases revealed vascular invasions in the adjacent ovarian tissues. There were no statistical significance between histologic pattern, tumor size, stage and age. The relation between mitoses and advanced stage was statistically significant. The decreased number of Call-Exner bodies in postmenopausal and in cases with endometrial hyperplasia was associated to thecomatous overgrowth of the tumors.
Conclusion: AGCTs may have diagnostic difficulties with surface epithelial and sex-cord tumors of the ovary. They have no certain criteria for their biological behaviors.
Key Words: Adult granulosa cell tumor, Ovary



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica