Üçüncü ve Dördüncü Derece Hemoroidlerin Tedavisinde
Stapler Kullanımı
Yrd.Doç.Dr. Tamer AKÇA, Doç.Dr. Tahsin ÇOLAK, Arş.Gör. Öner BİLGİN,
Doç.Dr. Mehmet ÇAĞLIKÜLEKÇİ, Prof.Dr. Süha AYDIN
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Mersin
ÖZET
Amaç: Bu yazımızda 3. ve 4. derece hemoroidlerde kliniğimizde uyguladığımız 30 stapler hemoroidektomi olgusunun sonuçlarını retrospektif olarak inceleyerek sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Temmuz 2002-Ocak 2004 arasında 3. ve 4. derece hemoroid saptanan 30 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastaların cinsleri, yaşları, ameliyat öncesi hemoroidin derecesi, geliş şikayetleri, aktif ameliyat süreleri, postoperatif dönemde hastaların fazladan ağrı kesici talepleri, ameliyat sonrası hastanede kalış süreleri ve komplikasyonları hasta dosyalarından; son durumlar ile ilgili bilgiler ise telefon ile hastaların kendilerinden alınarak retrospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların 23'ü (%77) erkek, 17'si (%23) kadın ve yaş aralığı 21-74 (ortanca: 46) idi. Ortalama takip süresi 11-32 (ortanca: 18) ay idi. Hastaların 16'sında (%53) 3. derece, 14'ünde ise (%47) 4.derece hemoroid saptandı. On (%33) hastada eş zamanlı rektal mukozal prolapsus vardı. Aktif ameliyat süresi 11-45 (ortanca:25) dakika olarak saptandı. Hastaların 4'ünde (%13) ek analjezik ilaç talebi oldu. Hastaların ortalama yatış süreleri 18-120 saat (ortanca: 24) idi. Bir hastada zımba tellerinin bir kısmının dentat çizgiye uzandığı ve bir kısım mukozayı bıraktığı saptandı. Bir hastada ise ikinci girişim gerektirmeyen bir kanama şikayeti oldu. Bir hastada postoperatif 14. gün nüks saptandı ve Milligan-Morgan yöntemi ile tedavi edildi.
Sonuç: Hastaların postoperatif dönemde ağrı şikayetlerinin belirgin bir şekilde azaltması ve hastanede yatış sürelerini kısaltarak normal hayata daha hızlı dönmelerini sağlaması nedeniyle stapler hemoroidektominin 3. ve 4. derece hemoroidlerde güvenle ve kolaylıkla uygulanacak bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Hemoroid, Komplikasyon, Longo yöntemi, Stapler
SUMMARY
Stapled Hemorrhoidectomy for Treatment of Third and Second Degree Hemorrhoids.
Objective: The aim of this study was to review our experience of stapler haemorrhoidectomy for 3rd and 4th grade haemorrhoids in 30 patients, retrospectively.
Material and Methods:Thirty consecutive patients in between June 2002 to January 2004 were included in this study. Patients' gender, age, grade of preoperative haemorrhoid, complaints, active operation time, postoperative analgesic requirements and complications were evaluated from hospital records. Last status of them was evaluated from phone interview with patients.
Results: There were 23 (77%) male and 17 (23%) female patient and the ages were ranging between 21 and 74 years, the median age was 46 years for all patients. Average follow-up time was 11-32 (median: 18) months. Sixteen (53%) of patients had 3rd grade and 14 (47%) of them had 4th grade haemorrhoid. Ten patients (33%) had also rectal mucosal prolapsus. Active operation time was 11-45 (median: 25) minutes. Four patients had additional analgesia requirement. Average hospitalization time was 18-120 (median: 24) hours. Staples were in dentate line and were release the mucosa in one patient. Bleeding which dosen't need secondary intervention was detected in one patient. Recurrence was detected in one patient at 14th postoperative day and was treated by Milligan-Morgan procedure.
Conclusion: We conclude that stapled haemorrhoidectomy is a safe and effective approach to 3rd and 4th haemorrhoidal disease due to reduce of the postoperative pain and hospitalization time.
Key Words: Surgery, Haemorrhoid, Complication, Longo Procedure, Stapled,