Başkent Üniversitesi Hastanesi Pediatri Polikliniklerine
Başvuran Çocukların Antropometrik Ölçümlerinin
Değişik Yöntemlerle Değerlendirilmesi
Prof.Dr. Seval AKGÜN*, Uzm.Dr. Coşkun BAKAR*, Uzm.Dr. İbrahim TOKALAK**,
Nilgün Şalk VATANDAŞ***
*Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Ankara
**Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Ankara
***Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
ÖZET
Amaç: Persentil ve median yüzdesi yöntemlerinin duyarlılık, seçicilk, pozitif ve negatif prediktif değerler açısından Z-skoruna göre karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada düşük ağırlıklı, kavruk ve bodur çocuklar "National Center for Health Statistics" standartlarına göre ve persentil, median yüzdesi ve Z-skoruna göre değerlendirilmiştir. Z-skoru yöntemi referans test (altın test) olarak kabul edilmiş, persentil ve medyan yüzdesi yöntemlerinin geçerlilik analizleri bu yönteme göre hesaplanmıştır.
Bulgular: Bu çalışma beş yaş altındaki 300 sağlıklı çocukta gerçekleştirilmiştir. Persentil ve medyan yüzdesi yöntemlerinin geçerlilikleri özgüllük, duyarlılık, pozitif ve negatif prediktif değerleri ile sınanmıştır. Duyarlılık persentil ve median yüzdesi yöntemlerinin yetersiz beslenmiş çocukların tanımlanmasında ne kadar başarılı olduğunu saptarken, özgüllük bu yöntemlerin yeterli beslenmiş çocukların tanımlanmasındaki uygunluğunu göstermektedir. Düşük ağırlıklılarda persentil yönteminin duyarlılık ve negatif prediktif değerinin, Z-skoruna göre medyan yüzdesi yönteminden daha az olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan bodurlar arasında persentil yönteminin özgüllüğü ve pozitif prediktif değeri medyan yüzdesinden daha fazladır. Kavruklar için persentil yönteminin medyan yüzdesi yöntemine göre duyarlılık ve negatif prediktif değeri daha yüksekken, seçicilik ve pozitif prediktif değeri daha azdır. Sonuç: Sonuç olarak, çocuklardaki büyümenin izlenmesinde persentil yönteminin medyan yüzdesi yöntemine tercih edilmesi gerektiğini saptamış bulunmaktayız.
Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, Z-skoru, Median yüzdesi, Persentil
SUMMARY
The Validity of Two Different Methods Versus Z-Score Used in Growth Monitoring in the Children Admitted to Baskent University Hospital Network Pediatric Out-Patient Clinics
Objective: To determine the sensitivity, specificity, positive predictive and negative predictive value figures (validity) of percentile and percent of median methods versus Z-score.
Material and Method: In this study the status of underweight, wasted and stunted children was evaluated by "National Center for Health Statistics" standards and 3 different methods that were percentile, percent of median and Z-score. The Z-score method was accepted as reference test (golden test), and performed the validity analyses of percentile and percent of median results versus Z-score.
Results: This study was performed in 300 healthy children under five years of age. Validity of percentile and percent of median methods were tested by sensitivity, specificity, positive and negative predictive values. Sensitivity indicates how successful these methods were in identifying the number of malnourished children, while specificity shows how accurately these methods identify the cases that are well-nourished. It was determined that the sensitivity and negative predictive value for percentile method versus Z-score among underweight are lower than percent of median method. On the other hand the positive predictive value and specificity of percentile are higher than percent of median among stunted. For wasted, the percentile method's sensitivity and negative predictive value are higher and specificity and positive predictive values are lower than percent of median method.
Conclusion: As a conclusion we recommend to use the percentile method rather than the percent of median method in monitoring the growth of children.
Key Words: Antropometric measurement, Z-score, Percent of median, Percentile