Preeklampsinin Tanısında Adhezyon Moleküllerinin
(Vcam-1 ve Icam-1) Yeri

Uzm.Dr. Çetin ÇAM M.*, Uzm.Dr. Meltem ÇAM Ç.**, Doç.Dr. Cem TURAN**,
Doç.Dr. Ateş KARATEKE*, Prof.Dr. Tarık ALTINOK***

*Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
**Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıpı Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul

ÖZET

Amaç: Preeklampsideki endotel hasarı ve immün aktivasyonunun belirteci olarak dolaşımdaki adhezyon moleküllerinin (VCAM-1 ve ICAM-1) varlığını araştırmak ve hastalığın derecesi ile bağlantısına karar vermek.
Gereç ve Yöntem: Preeklampsi ve eklampsi tanısı konan 47 hasta , aynı gebelik haftalarında 42 sağlıklı gebe ile karşılaştırıldı. Periferik kan örnekleri alındı ve serum VCAM-1 ve ICAM-1 seviyeleri ELISA enzyme-linked immunoassay) yöntemi kullanılarak ölçüldü.
Bulgular: VCAM-1 ve ICAM-1 seviyeleri preeklamptik hasta grubunda belirgin olarak yüksek bulundu (p‹0.0005). Hasta grup preeklampsinin derecesine göre hafif ve ağır olarak ayrıldığında sonuçlarda farklılık tespit edilmedi.
Sonuç: Adhezyon molekülleri (VCAM-1 ve ICAM-1) preeklampside oluşan endotel hasarına bağlı olarak dolaşımda artar. Bu artış hastalığın derecesine bağlı olmayıp preeklampsinin etiyopatogenezinde etkili olan immün aktivasyona bağlıdır.
Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Adhezyon molekülleri, VCAM-1, ICAM-1

SUMMARY

Adhesion Molecules (Vcam-1 And Icam-1) in Preeclampsia

Objective: To investigate the circulating levels of adhesion molecules (VCAM-I, ICAM-I) as the markers for activation of the immune system, emphasize the existence of endothelial damage and the role of adhesion molecules in preeclamptic patients.
Material and Methods: 47 patients with preeclampsia and eclampsia were compared to 42 healthy pregnant women. Peripheral venous blood samples were obtained and serum levels of VCAM-I, ICAM-I were measured by using enzyme-linked immunoassay (ELISA).
Results: Concentrations of VCAM-I and ICAM-I were significantly higher (p<0.0005) in preeclamptic women compared to healthy pregnant patients. The results were similar when the patients were clinically grouped as mild and severe preeclampsia.
Conclusions: Increased circulating levels of adhesion molecules (VCAM-I and ICAM-I) may contribute to the endothelial damage that occurs with preeclampsia and eclampsia. This increment does not correlate with the severity of the disease. These results may indicate the immune activation in the pathophysiologic mechanisms of preeclampsia.
Key Words: Preeclampsia, Adhesion molecules, ICAM-1, VCAM-1

 



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica