Thrombomodulin Düzeylerinin Pre-Eklampsi
ve Eklampside Yeri

Arş.Gör.Dr. Şükrü ÖZBÖRÜ*, Prof.Dr. Erdal MALATYALIOĞLU*,
Yrd.Doç.Dr. Mehmet B. ÇETİNKAYA*, Prof.Dr. Arif KÖKÇÜ*, Prof.Dr. Tayfun ALPER*,
Doç.Dr. Abdülkerim BEDİR**

*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Samsun
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biokimya Anabilim Dalı, Samsun

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı pre-eklampsili olgularda plazma thrombomodulin seviyelerinin hastalığın patogenezi ve şiddeti ile ilişkisi olup olmadığını araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 85 pre-eklampstik ve 85 sağlıklı gebeden oluşan kontrol grubu üzerinde yapıldı. Kontrol grubu, hasta grubu olguların gebelik haftalarına uygun gelecek şekilde sağlıklı gebelerden oluşturuldu. Thrombomodulin için alınan plazma örnekleri ELİSA yöntemiyle çalışıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Student T, x2, Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Hafif ve şiddetli preeklamptik olgular ile kontrol grubu arasında plazma thrombomodulin seviyeleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p<0.01). Ancak eklampsi olguları ile kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Şiddetli preeklampsili olgularda plazma thrombomodulin düzeyleri ile serum kreatinin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon mevcutken, hafif preeklampsili ve eklampsili olgularda bu ilişki mevcut değildi.
Sonuç: Plazma thrombomodulini pre-eklampsili olgularda endotel harabiyetinin bir göstergesi olarak kullanılabilir. Ancak hastalığın şiddetinin belirlenmesinde güvenilir değildir. Bu çalışmada eklampsi ile endotel hasarı ve plazma thrombomodulin düzeyleri arasında ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca pre-eklampsili hastalarda plazma thrombomodulin seviyelerindeki yüksekliğin yalnızca renal fonksiyonların bozukluğuna bağlı olmadığı söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Thrombomodulin, Preeklampsi, Eklampsi

SUMMARY

Plasma Thrombomodulin Levels in Preeclampsia and Eclampsia

Objective: The aim of this study is to investigate whether plasma thrombomodulin levels are related to the pathogenesis or the severity of the disease in preeclamptic patients.
Material and Methods: The study group comprised of 85 pregnant women with preeclampsia and a total of 85 healthy pregnant controls who attended the Obstetrics and Gynecology department. The control case with a similar gestational age was selected for each study case among the healthy pregnant women. The plasma samples levels were tested by the ELİSA method. The data were analyzed by Student T, x2, Mann Whitney U tests.
Results: Mild preeclampsia and severe preeclampsia groups had significantly higher plasma thrombomodulin levels when compared to the levels in their control groups respectively (p<0.01). The thrombomodulin levels were not significantly different between the eclampsia group and its control (p>0.05). While there was a significant correlation between the plasma thrombomodulin and serum creatinine levels in patients with severe preeclampsia, this was not so in patients with mild preeclampsia and eclampsia.
Conclusion: Plasma thrombomodulin may be an indicator of endothelial damage in preeclampsia. However it is not reliable in determining severity of the disease. We may state that there is no direct relation between endothelial damage and plasma thrombomodulin levels in eclampsia.
Key Words: Lipoprotein(a) thrombomodulin, Preeclampsia, Eclampsia



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica