Mukopurulan Endoservisit Saptanan Olgularda
Hpv Taraması Pozitif Olanların Kolposkopik Bakı ve
Biopsi ile Değerlendirilmeleri

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Coşan TEREK*, Uzm.Dr. Zarema AŞİMOVA*, Doç.Dr. Aydın ÖZSARAN*, Doç.Dr. Osman ZEKİOĞLU*, Doç.Dr. İmre ALTUĞLU**, Doç.Dr. Tijen ÖZACAR**

*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İzmir
**Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı klinik olarak mukopurülan endoservisit saptanan olgularda HPV tarama testi pozitif saptananların kolposkopik bakı ve biopsi ile değerlendirilmesidir.
Gereç veYöntem: Çalışmaya mukopürulan servisit saptanan 72 olgu çalışmaya alındı. Mukopürulan servisit klinik olarak spekulum bakısında frajil ve eritemli serviksin izlenmesi ile kondu. Olgular HPV risk faktörleri açısından değerlendirildi. Olgulardan human papillomavirus tarama testi ve servikal sitolojik tarama için örnek alındı.
Bulgular: Çalışmaya alınan olguların 66'sında Human papillomavirus taraması negatif saptanırken 6 olguda virus tarama testi pozitif olarak saptandı. Human papillomavirus pozitif saptanan olguların yaş ortalaması anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0.01). Çalışmaya alınan olguların 69'unda Pap servikal sitoloji negatif saptanırken üç olguda pozitif saptanmıştır. Pap servikal sitolojinin pozitif saptandığı olgularda Human papillomavirus tarama testi negatif bulunmuştur. Human papillomavirus tarama testi negatif ve pozitif saptanan olgular arasından risk faktörleri açısından anlamlı istatistiki fark saptanmadı. Human papillomavirus negatif olan ancak servikal sitolojinin kuşkulu saptandığı üç olgunun kolposkopik biopsi sonuçları CIN-1, CIN-2 ve bazal hücre hiperplazisi olarak saptandı.
Sonuç: HPV pozitif olgularda daha yüksek oranda servikal intraepitelyal neoplazi varlığı saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: HPV, Cervical intraepithelial neoplasia

SUMMARY

The Evaluation of Hpv Positive Mucopurulent Endocervicitis Patients with Colposcopy-Directed
Examination and Biopsy
Objective:
The purpose of this study was to evaluate the correlation of cytologic and histologic findings with Human papilloma virus positivity in women with mucopurulant endocervicitis.
Material and Methods: Seventy-one patients with clinical findings of mucopurulent endocervicitis were admitted to study. Cervical specimen was obtained for the HPV screening. Risk factors of HPV infection was evaluated for each patient. HPV positive patients were evaluated with colposcopic examination and biopsy.
Results: HPV infection was detected in 8% (6/72) of the women with mucopurulent endocervicitis. The mean age of patients with HPV infection was significantly lower than the HPV negative group (p=0.01). Colpospic biopsy of three women with HPV negative, performed due to suspicious cytologic findings revealed CIN-1, CIN-2 and basal cell hyperplasia. Colposcopic biopsy of five of six women with HPV positive revealed CIN-1 and koilocytotic changes in three women and one woman, respectively.
Conclusion: HPV positivity was associated with increased incidence of cervical intraepithelial lesion
Key Words: HPV, Cervical intraepithelial lesion

 



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica