Sağlıklı ve Preeklampsili Gebelerde Göziçi Basıncı Farklılıkları

Pelin YILMAZBAŞ TANER*, Merih BAYRAM**

ÖZET

Amaç: Sağlıklı ve preeklampsili gebelerde göziçi basıncı (GİB) farklılıklarının incelenmesi ve bunun yanısıra, hipertansiyonun GİB üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Gereç ve Yöntem: Antenatal izlemleri yapılan benzer yaşta ve 3. gebelik trimesterindeki 18 preeklampsili gebe ve 20 sağlıklı gebe ile yaş uyumlu gebe olmayan 20 fertil kadın çalışma kapsamına alındı. Tüm olgularda tam oftalmolojik muayene ve applanasyon tonometri ile GİB ölçümü uygulandı.
Bulgular: Preeklampsili gebelerin ortalama GİB değeri (16.7±1.9 mm-Hg) ile gebe olmayan kadınların ortalama GİB değerleri (16.2±1.2 mm-Hg) arasında anlamlı farklılık gözlenmezken; normal gebelerde GİB (14.3±1.5 mm-Hg) preeklampsili gebelere (P<0.001) ve gebe olmayan kadınlara (P=0.01) kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulundu
Sonuç: Preeklampsili gebelerde GİB, sağlıklı gebelerden farklı bir süreç izlemektedir. Preeklamsili gebelerde GİB'de azalma olmaması, sistemik hipertansiyonun bir sonucu olabilir.
Anahtar Kelimeler: Gebelik, Göz içi basıncı, Preeklampsi

Intraocular Pressure Changes in Healthy Pregnant Women and Women with Preeclampsia

SUMMARY

Purpose: To investigate the changes of the intraocular pressure (IOP) in healthy pregnant women and women with preeclampsia and to evaluate the effects of hypertension on IOP.
Methods: We studied IOP in 20 healthy 3rd trimester pregnant women,18 preeclamptic women and 20 non-pregnant fertile women. All participants were underwent complete ophthalmological examination and IOP measurement with applanation tonometry.
Results: Between the non-pregnant women and preeclamptic women, there was no statistical significant difference in IOP (P>0.05). IOP in healthy pregnant women was lower than that of preeclamptic women and non-pregnant women (P<0.05)
Conclusions: The fact that IOP in preeclamptic women was higher than that of 3rd trimester normotensive pregnant women, may result from hypertension.
Key Words: Pregnancy, Intraocular pressure, Preeclampsia



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica