ÖZET
Amaç: Alt nasolakrimal kanal (NLK) tıkanıklığı olan erişkin olgularda sondalama ve Mitomisin-C (MMC) ile irigasyon yönteminin etkinliğinin araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimize kronik epifora şikayeti ile başvuran, 45 kadın, 12 erkek, toplam 57 hastanın (ort.yaş:51.89) NLK lavajı ve dakriosistografi ile alt NLK tıkanıklığı saptanan 71 gözüne, lokal anestezi altında 00-no Bowman probu ile sondalama ve 3ml MMC (0.2 mg/ml) ile lavaj yapıldı. Oküler yüzeyi korumak amacıyla sondalamayı takiben göz ve kapaklar 10 cc serum fizyolojik ile yıkandı. Hastalar en az 6 ay süreyle epiforanın varlığı ve NLK lavajı ile açıklığın değerlendirilmesi yöntemiyle takip edildi.
Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 71 gözün 8’inde (%11.26) sondalama ile alt burun boşluğuna ulaşmak mümkün olamadı. Sondalama yapılabilen 63 gözün 33’ünde (%52.38) NLK’ın postoperatif 1.günde lavaj ile açık olduğu saptandı. Açık NLK sayısı 1.ayda 25’e (%39.68), 3.ve 6.ayda ise 23’e (%36.5) düştü. Postoperatif takip süresinde komplikasyon olarak, 3 olguda (%4.7) dakriosistit, 2 olguda ise (%3.17) hematom gelişti.
Sonuç: Sonuç olarak, erişkin NLK tıkanıklığının tedavisinde, sondalama ve MMC ile lavaj yöntemi %36.5 başarı oranıyla, açık ve kapalı dakriosistorinostomi ameliyatlarının %90-100 arasında değişen başarı oranları ile karşılaştırıldığında daha az etkili olmakla beraber, girişimin kısa sürmesi, güvenirliği, maliyetinin ve ameliyat sonrası morbiditesinin düşük olması nedeniyle seçilmiş vakalarda alternatif tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir .
Anahtar Kelimeler: Sondalama, Mitomisin C, Erişkin nazolakrimal kanal tıkanıklığı
Probing and Irrigation with Mitomycin-C For The Treatment of Primary
Acquired Nasolacrimal Duct Obstruction in Adults
SUMMARY
Purpose: To evaluate the efficacy of probing and irrigation with mitomycin-C (MMC) in adults with blocked nasolacrimal ducts.
Materials and Methods: 71 eyes of 57 adult patients with epiphora due to nasolacrimal duct obstruction (NLO) are included in this study. The NLO were determined by irrigation and dacryocstography. All the probing procedures were performed under local anesthesia via no:00 Bowman probe, followed by 0.2 mg/ml MMC irrigation. Ocular surfaces were irrigated with 10 cc saline solution to prevent any MMC toxicity. Patients were followed up for at least 6 months for persistence of epiphora and patency to irrigation.
Results: In 8 eyes of 71 patients (11.26%) probing could not be performed. In 33 of 63 (52.38%) of succesfully probed ducts, lacrimal irrigation was patent to syringing at first postoperative day. After 1. month follow-up patency rate decreased to 39.68% and then to 36.5% at month 3 and remained the same at the 6th month. No complications were observed except dacryocystitis in 3 cases (4.7%) and hematoma in 2 cases (3.17%).
Conclusion: Although probing and irrigation with MMC for the treatment of epiphora in acquired adult nasolacrimal duct obstruction is less effective (36.5%) when compared to dacryocystorhinostomy’s high success rate (90-100%). It may be an alternative treatment modality in selected cases for its fastness, safety, cost effectiveness, in addition to its low postoperative morbidity.
Key Words: Probing, Mitomycin C, Acquired adult nasolacrimal obstruction