Üveitik Kataraktlı Olgularda
Fakoemülsifikasyon Sonuçlarımız*

Ahmet ÖZER*, Selçuk KARA**, Nilgün YILDIRIM***,  Nazmiye EROL****, Sumru YURDAKUL*****

ÖZET
 
Amaç: Üveitik kataraktlı olgularda fakoemülsifikasyon ve göz içi lens implantasyonunun güvenirlilik ve etkinliğinin değerlendirilmesi  
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kliniğimizde 1998-2004 yılları arasında fakoemülsifikasyonla katarakt ameliyatı yapılıp katlanabilir lens konulan üveitik kataraktlı 27 olgunun 35 gözü incelendi. Üveitik kataraktlı olguların ameliyat öncesi en az 3 aylık bir dönemde inflamasyon bulguları göstermemiş olmasına dikkat edildi. Ameliyat öncesi özel bir tedavi yaklaşımı uygulanmadı. Bütün cerrahi işlemlerde şeffaf korneal kesi, kapsüloreksis, kapsül içi fakoemülsifikasyon ve kapsül içi tek parça, katlanabilir, hidrofilik, akrilik lens konulması şeklinde standart bir yaklaşım uygulandı. Olguların ameliyat sonrası ilk hafta her gün, ilk ay haftada bir daha sonra ayda bir olmak üzere  kontrolleri yapıldı. Ameliyat ve ameliyat sonrası komplikasyonlar, ameliyat sonrası inflamasyon düzeyi, düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri kaydedildi.
Bulgular: Olguların yaşları 15 ile 77 arasında olup yaş ortalaması 42.6±18.5 idi. Takip süreleri 6 ay ile 72 ay arasında olup ortalama 32.3±9.5 idi. Ameliyat sonrası 11 gözde hafif 1 gözde ağır fibrinoidli üveit bulguları gelişti. Takipler sırasında 22 olguda arka kapsül opasitesi gelişti ve bu olgulara Nd-YAG lazer kapsülotomi uygulandı. Üç olguda kistoid maküler ödem, 2 olguda kapsüler fimozis, 1 olguda tedaviye dirençli korneal ödem görüldü.
Sonuç: Dikkatli hasta seçimi, özenli cerrahi ve ameliyat sonrası yakın takip ile üveitik katarakt olgularında fakoemülsifikasyon ve kapsül içi lens uygulaması etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: Üveit, Katarakt, Fakoemülsifikasyon, İnflamasyon

Results of Phacoemulsification in Uveitic Eyes with Cataract

SUMMARY
 
Purpose: To investigate the safety and efficacy of phacoemulsification with intraocular lens implantation (IOL) in uveitic eyes with cataract. 
Material and Methods: In this study, thirty-five eyes of 27 patients with uveitis and cataract that had phacoemulsification with foldable IOL implantation between 1998 and 2004 were analyzed. All uveitic eyes were in remission for at least 3 months before surgery. Any spesific pre-operative preparation protocol was not used. All surgery was performed using a standardized protocol: clear corneal incision, capsulorhexis, phacoemulsification, and in-the-bag monoblock foldable hydrophilic acrylic IOL implantation. Postoperative findings was evaluated in first week every day, in first month every week and then every month after surgery. Operative and post-operative complications, degree of postoperative inflammation, best-corrected visual acuity were determined.
Results: The mean age of the patients was 42.6±18.5 years (range 15 to 77 years). The mean postoperative follow-up was 32.3±9.5 months (range 6 to 72 months). Eleven eyes had mild one eye had severe fibrinous uveitis post-operatively. Posterior capsule opacification occurred in 22 of eyes and Nd-YAG capsulotomy was required in all. Cystoid macular oedema was seen in 3 eyes, capsular phimosis  was seen 2 eyes, persistant corneal oedema was seen one eye.
Conclusions: With careful patient selection, diligent surgery and close post-operative supervision, phacoemulsification with in the bag intraocular lens implantation is safe and effective in patients with uveitis and cataract.
Key Words: Uveitis, Cataract, Phacoemulsification, Inflammation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica