ÖZET
Amaç: Göz hastalıkları insan ve toplum sağlığını tehdit eden önemli bir sorundur. Okul performansını da etkileyebilen görme bozukluklarının erken tanı ve tedavisi için tarama programları ayrı bir önem taşır. Bu çalışma ile, ilköğretim çağındaki öğrencilerde görme bozukluğu ile bazı göz semptomları arasındaki ilişkiyi, görme keskinliğinde azalma, şaşılık ve renk körlüğü prevalansını ve görme bozukluğu ile öğrencinin başarı düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Aralık 2000’de Ankara Köstence İlköğretim Okulu 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden 203 öğrenci ve öğretmenleri araştırmadaki anket formunu yanıtlamışlardır. Anket formu öğrencinin yaş, cins, sınıf, gözlük kullanma, bazı göz şikayetleri ve sınıf öğretmeni tarafından verilen başarı notu bilgilerini kapsamaktadır. Anket formu doldurulduktan sonra öğrencilerin görme keskinliği, şaşılık ve renk körlüğü muayeneleri yapılmış ve kaydedilmiştir. İkiyüzüç öğrencide çeşitli göz semptomları sorgulanmış ve bu semptomların tek tek görme bozukluğu ile ilişkisi analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare önemlilik testi kullanılmıştır.
Bulgular: İkiyüzüç olgunun 106’sı erkek (%52.2), 97’si kız (%47.8) idi.Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin yaşları 7 ile 11 arasında idi (ortalama 8.5±0.71) İkiyüzüç öğrencinin 6’sında şaşılık, 13’ünde renk körlüğü, 24’ünde görme keskinliğinde azalma tespit edilmiştir. Bunlardan 9’u (%4.4) gözlük kullanmaktaydı. Onbeş öğrencide görme keskinliğinde azalma yeni olarak tespit edilmiştir. Bu 9 öğrencinin gözlükleriyle beraber yapılan muayeneleri sonucu 4’nde gözlük tashihinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Gözleri sık kırpıştırma, sık ovalama, başağrısı, kafayı bir yöne eğik tutma, kitap okurken veya yazı yazarken yakın veya uzak tutma ihtiyacı, bir yere bakarken veya okurken tek gözü kapatma ihtiyacı ve gözlerde okumayla artan yanma, batma, sulanma, kızarıklık şikayetleri sorgulanmış ve bunlardan gözleri sık kırpıştırma ve okuma mesafesinin yakın olması semptomları ile görme bozukluğu arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur.
Sonuç: Okullarda belirli aralıklarla göz taraması yapılması ve görme bozukluğu olan öğrencilerin belirlenip, erken tedavilerinin sağlanması gerekmektedir. Aileler ve öğretmenler çocuklarda görme bozukluklarını fark etmeleri konusunda bilinçlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Göz semptomları, Görme bozuklukları
The Relation Between Vision Problems and Some Eye Symptoms in the
2nd and 3rd Class Primary School Children
SUMMARY
Purpose: Eye diseases are a common and significant problem threatening human and society health. Vision screening programs are very helpful for early diagnosis and therapy of eye disorders which may affect the performance of the children at school.We conducted this study in order to assess the relation between vision problems and eye symptoms, to investigate the prevalance of visual defects, color deficiencies and strabismus and the relation between the visual problems and school success in primary school children.
Material and Methods: 203 students and their teachers from the 2. and 3. class of Ankara Köstence Primary School filled the inquiry form, which included the age, sex, class, spectacle wear, some eye symptoms and markings given by the class teacher. Eye examination including visual acuity, strabismus and color deficiency was done.We asked some eye symptoms to every student and then analysed the relation between these symptoms and visual problems. Chi-square significance test was used in data analysis.
Results: 106 (52.2%) of 203 students were male and 97 (47.8%) were female. The age range was between 7 and 11 (mean 8.5±0.71). We found strabismus in 6 children, color deficiency in 13 and decrease in visual acuity in 24. Nine of the children were wearing glasses. Decrease in visual acuity in 15 childern was discovered for the first time through this screening. During the examination of 9 children wearing glasses, inadequate correction was noted. Some eye symptoms including frequent blinking, headache, head tilting, difficulties in reading and writing especially reading closer or further, itching, burning, watering and redness increasing with reading were investigated and a significant relation was found between the visual problems and some of the eye symptoms including frequent blinking and reading closer.
Conclusions: Vision screenings should be made at schools on a regular basis. Students with vision problems should be detected and treated early. Families and teachers should be informed about visual problems and detecting them.
Key Words: Eye symptoms, Vision problems