Bazı Göz Semptomlarıyla İlişkisi

Cihan ÜNLÜ*, Levent AKIN**, Deniz SOMER*, Yusuf OFLU***,
Ramazan YAĞCI*, Sunay DUMAN****

ÖZET
Amaç:
Göz hastalıkları insan ve toplum sağlığını tehdit eden önemli bir sorundur. Okul per­for­man­sını da etkileyebilen görme bozukluklarının erken tanı ve tedavisi için tarama programları ayrı bir ö­nem taşır. Bu çalışma ile, ilköğretim çağındaki öğrencilerde görme bozukluğu ile bazı göz semp­tom­la­rı a­rasındaki ilişkiyi, görme keskinliğinde azalma, şaşılık ve renk körlüğü prevalansını ve görme bo­zuk­lu­ğu ile öğrencinin başarı düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Aralık 2000’de Ankara Köstence İlköğretim Okulu 2. ve 3. sınıf öğ­ren­ci­le­rin­den 203 öğrenci ve öğretmenleri araştırmadaki  anket formunu yanıtlamışlardır. Anket formu öğ­ren­ci­nin yaş, cins, sınıf, gözlük kullanma, bazı göz şikayetleri ve sınıf öğretmeni tarafından verilen başarı no­tu bilgilerini kapsamaktadır. Anket formu doldurulduktan sonra öğrencilerin görme keskinliği, şaşılık ve renk körlüğü muayeneleri yapılmış ve kaydedilmiştir. İkiyüzüç öğrencide çeşitli göz semptomları  sor­gu­lan­mış ve bu semptomların tek tek görme bozukluğu ile ilişkisi analiz edilmiştir. Verilerin de­ğer­len­di­ril­me­sinde Ki-kare  önemlilik testi kullanılmıştır.
Bulgular: İkiyüzüç olgunun 106’sı erkek (%52.2), 97’si kız (%47.8) idi.Çalışmaya dahil edilen öğ­rencilerin yaşları 7 ile 11 arasında idi (ortalama 8.5±0.71) İkiyüzüç öğrencinin 6’sında şaşılık, 13’ün­de renk körlüğü, 24’ünde görme keskinliğinde azalma tespit edilmiştir. Bunlardan 9’u (%4.4) göz­lük kullanmaktaydı. Onbeş öğrencide görme keskinliğinde azalma yeni olarak tespit edilmiştir. Bu 9 öğ­ren­cinin gözlükleriyle beraber yapılan muayeneleri sonucu 4’nde gözlük tashihinin yetersiz olduğu  tes­pit edilmiştir. Gözleri sık kırpıştırma, sık ovalama, başağrısı, kafayı bir yöne eğik tutma, kitap okurken ve­ya yazı yazarken yakın veya uzak tutma ihtiyacı, bir yere bakarken veya okurken tek gözü kapatma ih­ti­yacı ve gözlerde okumayla artan yanma, batma, sulanma, kızarıklık şikayetleri sorgulanmış ve bun­lar­dan gözleri sık kırpıştırma ve okuma mesafesinin yakın olması semptomları ile görme bozukluğu a­ra­sın­da­ki ilişki anlamlı bulunmuştur.
Sonuç: Okullarda belirli aralıklarla göz taraması yapılması ve görme bozukluğu olan öğrencilerin be­lirlenip, erken tedavilerinin sağlanması gerekmektedir. Aileler ve öğretmenler çocuklarda görme bo­zuk­luklarını fark etmeleri konusunda bilinçlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Göz semptomları, Görme bozuklukları

The Relation Between Vision Problems and Some Eye Symptoms in the
2nd and 3rd Class Primary School Children

SUMMARY

Purpose: Eye diseases are  a common and significant problem threatening human and society he­alth. Vision screening programs are very helpful for early diagnosis and therapy  of eye disorders which may affect the performance of the children at school.We conducted this study in order to assess  the re­la­tion between  vision problems and  eye symptoms, to investigate the prevalance of visual defects, color defi­ciencies and strabismus  and the relation between the visual problems and school success  in pri­mary school children.
Material and Methods: 203 students and their teachers from the 2. and 3. class of Ankara Kös­ten­ce Primary School filled the inquiry form, which included the age, sex, class, spectacle wear,  some eye symptoms and markings given by the class teacher. Eye examination including visual acuity, st­ra­bis­mus and color deficiency was done.We asked some eye symptoms to every student and then analysed the relation between these symptoms and  visual problems. Chi-square significance test was used in data analysis.
Results: 106 (52.2%) of 203 students were male and 97 (47.8%) were female. The age range was bet­ween 7 and 11 (mean 8.5±0.71). We found strabismus in 6 children, color deficiency in 13 and decrease in visual acuity in 24. Nine of the children were wearing glasses. Decrease in visual acuity in 15 childern was discovered for the first time through this screening. During the examination of 9 child­ren wearing glasses, inadequate correction was noted. Some eye symptoms including frequent blinking, headache, head tilting, difficulties in reading and writing especially reading closer or further, itching, burning, watering and redness increasing with reading were investigated and a significant relation was found between the visual problems and some of the eye symptoms including frequent blinking and reading closer.
Conclusions: Vision screenings should be made at schools on a regular basis. Students with vision problems should be detected and treated early. Families and teachers should be informed about visual problems and detecting them.
Key Words: Eye symptoms, Vision problems



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica