Acil Servise Hipertansif Kriz ile Başvuran Hastalarda
Ürik Asit Düzeyi

Öğr.Gör.Dr. Can AKTAŞ*, Yrd.Doç.Dr. S.Hakan EREN**,
Öğr.Gör.Dr. Didem AY*, Yrd.Doç.Dr. Sezgin SARIKAYA*** 

*Yeditepe Üniversitesi  Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, İstanbul
**Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Sivas
***Yeditepe Üniversitesi  Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, İstanbul

ÖZET

Amaç: Acil servise hipertansif kriz ile başvuran hastalarda hipertansiyonun şiddeti ile ürik asit düzeyi arasında ilişki olup olmadığını saptamayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu hipertansif kriz ile başvuran 52 hasta ile 30 normotansif hasta (kontrol grubu)dan oluşmaktadır. Ürik asit düzeyini etkileyebileceği düşünülen faktörlere sahip hasta ve bireyler çalışma dışında tutulmuştur. Hipertansif kriz ile başvuran hastalar son 4 haftadan beri herhangi bir tedavi almayan diyabetik olmayan hastalar arasından seçilmiştir.
Bulgular: Gruplar yaş ve cinsiyet yönünden karşılaştırıldığında aradaki fark önemsiz olarak bulunmuştur (p>0.05). Hasta grubu ile kontrol grubu arasında ürik asit yönünden fark anlamlı olarak bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Şiddetli hipertansiyonu olanlarda normotansif bireylere göre ürik asit düzeyi daha yüksek saptanmıştır. Hipertansif kriz ile başvuran hastalar değerlendirilirken ve tedavi seçenekleri gözden geçirilirken, ürik asit düzeyleri de mutlak suretle değerlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Hipertansif kriz, Ürik asit

Uric Acid Levels in Patients Admitting to Emergency Service with Hypertensive Crisis

SUMMARY

Objective: To identify whether there is a relationship between uric acid levels and hypertension severity while there is a hypertensive crisis.
Material and Methods: The study group was consisted of 52 patients with hypertensive crisis and 30 normotensive person as control group. Individuals, who have factors affecting uric acid level, were excluded from this study. Hypertensive group was selected from non-diabetic individuals who were not consuming any medicatons for last 4 weeks.
Results: When groups were compared in terms of age and sex, the difference was found insignificant (p>0.05). On the other hand, when two groups were compared according to their uric acid level, the difference was found significant (p<0.05).
Conclusion: Uric acid levels are higher in severe hypertension than in normotension. When the patients with hypertensive crisis are evaluated and managed their uric acid levels should also be evaluated.
Key Words: Hypertensive crisis, Uric acid



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica