Dahiliye Kliniklerinde Yatan Hastaların
Uyku Kalitesinin Değerlendirilmesi*

Yard.Doç.Dr. Mukadder MOLLAOĞLU, Arş.Gör.Dr. Fatma ÖZKAN TUNCAY,
Arş.Gör.Dr. Tülay KARS FERTELLİ

Cumhuriyet Üniversitesi, Hemşirelik Yüksekokulu, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Sivas

ÖZET

Amaç: Uyku hastanede yatan hastalar için de önemli temel bir gereksinimdir. Ancak hastaneye yatma uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Düşük kaliteli uykunun ise hastalıkların iyileşmesi ve sağlık üzerine ciddi zararlı etkileri olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, iç hastalıkları kliniklerinde yatan hastalarda uyku kalitesini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi dahiliye kliniklerinde yatan 120 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmacılar hastalara Sosyodemografik Form ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulamıştır. Bu çalışmada sosyodemografik özellikler, klinik özellikler ve uyku özellikleri karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmada kardiyoloji, gastroenteroloji ve endokrinoloji hastalarının tedavi edildiği dahiliye I ve intaniye servislerinde yatan hastaların uyku kalitesi diğer servislerde yatan hastaların uyku kalitesine göre düşük bulunmuştur. Ayrıca, kadınlarda erkeklere göre, işçilerde ve ev hanımlarında diğer meslek gruplarına göre uyku kalitesi düşük bulunmuştur.
Sonuç: Hastaneye yatmak, uyku kalitesini belirleyen önemli bir etmendir ve düşük uyku kalitesi sağlığı olumsuz etkiler. Hastanede yatan hastaların uyku sorunlarına daha fazla dikkat çekilerek bu hastaların uyku sorunları başarıyla ele alınabilir.
Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, Uyku sorunları, Hastaneye yatma

Evaluating Sleep Quality of the Hospitalized Patients in Internal Medicine Clinics

SUMMARY

Objective: The sleep is a essential need for hospitalized patients. But hospitalization may cause poor the quality of sleep. Poor sleep can have serious detrimental effects on health and recovery from illness. The objective of this study was to evaluate sleep quality  of the hospitalized patients in clinics of internal medicine.
Material and Methods: This research was conducted at the Cumhuriyet University Hospital in Sivas. 120 hospitalized patients in internal medicine clinics of Cumhuriyet University hospital  constituted the sample. The researchers administered to the patient group Sociodemographic Information Form and the Pittsburgh Sleep Quality Index. We compared sociodemographic and clinical features with sleep characteristics.
Results: We found that patients in cardiology, ınternal medicine (gastroenterology, endocrinology) and infection disease ward experienced worse sleep quality than the other patients, worse in female patients than male patients, worse in housewife and workers than others.
Conclusion: Hospitalization is important determinants of quality sleep and poor sleep can have serious detrimental effects on health. Sleep problems may be treated successfully; therefore, more attention should be paid to assessing these problems in this patient population.
Key Words: Sleep quality , Sleep problems, Hospitalization



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica