Matür Kataraktlı Lenslerde
Sodyum Potasyum, Magnezyum,
Kalsiyum, Demir ve Çinko İçeriği

İhsan ÇAÇA*, Zahir DÜZ**, Kaan ÜNLÜ***, Ali AYATA****, Şeyhmus ARI*****

ÖZET

Amaç: Matür kataraktlı olguların lenslerinde sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin ölçülmesi.
Gereç ve Yöntem: Matür katarakt nedeni ile ekstra kapsüler katarakt ekstraksiyonu yapılan 49 olgunun lenslerinde sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin miktarı atomik absorbsiyon yöntemi ile saptandı. Sonuçlar literatürdeki saydam lens sonuçları ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, ve çinko konsantrasyonları sırasıyla ortalama±SD 17653±10077, 1079.8±525.9, 681.8±387.5, 214.5±47.5, 63.7±19.9, 28.5±17.3 µg/g (kuru ağırlık) idi. Saydam lens sonuçları ile karşılaştırıldığında kataraktlı lenslerde sodyum, kalsiyum ve demir elementlerinin miktarlarının istatistiksel olarak daha yüksek, potasyum elementinin miktarının ise istatistiksel olarak daha düşük olduğu saptandı (p<0.05). Magnezyum ve çinko elementlerinin miktarları ile saydam lens sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Matür kataraktlı lenslerde kalsiyum, sodyum ve demir elementlerinin miktarlarının arttığı, potasyum elementinin miktarının azaldığı, magnezyum ve çinko elementlerinin miktarlarının değişmediği saptandı. Bu bulgular lens element içeriğindeki değişimlerin katarak gelişimine katkıda bulunduğu hipotezini desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler: Katarakt, lens, Element konsantrasyonu

Sodium, Potassium, Magnesium, Calcium, Iron, and Zinc Concentrations
in Human Mature Cataractous Lenses

SUMMARY

Purpose: The purpose of the study was to asses the sodium, potassium, magnesium, calcium, iron, and zinc contents of human mature cataractous lenses.
Material and Methods: The determination of the elements was performed by atomic absorption spectrometry in 49 mature cataractous human lenses to whom performed extracapsular cataract extraction (ECCE). Results compared with those in clear lens which reported in the literature.
Results: Mean±SD sodium, potassium, magnesium, calcium, iron, and zinc concentrations were found the mean±SD as 17653±10077, 1079.8±525.9, 681.8±387.5, 214.5±47.5, 63.7±19.9, 28.5±17.3 µg/g (dry weight), respectively. Sodium, calcium and iron levels were significantly higher, and that of potassium levels were significantly lower in mature cataractous lenses than those in clear human eye lenses (p<0.05). No statistically significant differences were found for the concentrations of magnesium and zinc (p>0.05).
Conclusion: In the mature cataractous human lenses the concentrations of sodium, calcium and iron were higher, while potassium levels were lower and magnesium and zinc levels were not different. These results support the hypothesis that the element levels as in our study may contribute to cataract formation.
Key Words: Cataract, Lens, Element concentration



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica