Fortifiye Antibiyotik Göz
Damlalarının Etkinlik ve Stabilite
Değerlendirmesi *

Nurşen ARITÜRK*, Bora EKİNCİ**, İnci ULU***, Çağatay ACUNER****

ÖZET
 
Amaç:  Kiliniğimizde kendi hazırladığımız fortifiye antibiyotik göz damlalarını ciddi oküler enfeksiyonların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktayız. Bu damlaların etkinlikleri ve stabilitesi saklandığı ortamın ısısı, ilacın konsantrasyonu ve saklama süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu çalışmada, in vitro olarak +4°C ve oda ısısında muhafaza edilen, sefazolin, seftriakson, vankomisin ve amikasin ile hazırlanmış fortifiye antibiyotik solüsyonlar etkinlik ve stabilite değişikliği ve kontaminasyon açısından araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Antibiyotiklerin parenteral liyofilize toz formları suni gözyaşı damlası ile karıştırılarak konsantrasyonları vankomisin 50 mg/ml, sefazolin 100 mg/ml, seftriakson 133 mg/ml ve amikasin 20 mg/ml olacak şekilde stok solüsyonları hazırlandı. Antimikrobiyal etkinlik için, Staphylococcus aureus’a karşı vankomisin, sefazolin, Pseudomonas aeruginosa’ya karşı amikasin, seftriakson ve Escherichia coli için sefazolin, seftriakson, amikasin test edildi. Solüsyonların antibakteriyel etkinlikleri  0. gün, 1-7. günler, 10., 15. ve 20. günde minimum inhibitör konsantrasyon (MIK) değerleri ölçülerek test edildi. Ayrıca, solusyonların stabilite değerlendirmeleri için PH ölçümleri yapıldı.
Bulgular: Sefazolin ve vankomisin, 20 gün boyunca oda ısısında ve +4 derecede antibakteriyel etkinliklerinde değişiklik göstermedi. Amikasin 15. günden sonra oda ısısında ve +4 derecede etkinliğini kaybetti. Saklanılan ortam ısısının, etkinlik üzerine etkisinin olmadığı bulundu. Seftriakson P aeruginosa karşı etkisiz bulundu. Çalışma süresince solusyonlarda, PH değerinde değişiklik ve kontaminasyon gözlenmedi.
Sonuç: Fortifiye antibiyotik göz damlaları oda sıcaklığında tutulduklarında etkinliklerini kaybetmeksizin 7 günden daha uzun süre kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Fortifiye antibiyotik damla, Vankomisin, Sefazolin, Seftriakson, Amikasin

Evaluation of Potency and Stability of Fortified Antibiotic Eye Drops

SUMMARY
 
Purpose: Self-prepared fortified antibiotic eye drops are frequently used to treat severe ocular infections. The potency and stability of these eye drops may change due to storage conditions including temperature, concentration and duration. In this study, in vitro potency and stability of vancomycin, cefazoline, amikacin and ceftriaxone at +4 degrees C in refrigerator and at +24 degrees C, were investigated.
Material and Methods: Stock solution of cefazolin, vancomycin, amikacin and ceftriaxone were prepared from parenteral antibiotics by reconstituting lyophilized powder with artificial tear vehicle to concentration of 100 mg/ml, 50 mg/ml, 20 mg/ml and 133 mg/ml, respectively. For antimicrobial potency, cefazoline and vancomycin against Staphylococcus aureus, amikacin and ceftriaxone against Pseudomonas aureginosa and cefazoline, amikacin and ceftriaxone against Escherichia coli were tested. On days 0, 1 to 7, 10, 15 and 20, the minimum inhibitory concentration (MIC) were measured. We also examined PH for stability of these drops.
Results: Cefazoline and vancomycin exhibited no loss of antibacterial potency during the 20 days at +4 degrees C and at 24 degrees C. However, amikacin was lost antibacterial potency after 15 days. It was found that storage temperatures had no effect on the potency. In all of the antibiotics, PH did not  change and contamination was not detected during the study period.
Conclusion: Fortified ophthalmic antibiotic solutions can be used for longer than 7 days at 24 degree C without any loss of its activity.
Key Words: Fortified ophthalmic antibiotic eye drop, Cefazoline, Vancomycin, Amikacin, Ceftriaxone



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica