ÖZET
Amaç: Tiroid oftalmopatiye bağlı restriktif şaşılık bulunan olgularda klinik bulgular, cerrahi yöntem ve sonuçları vurgulamaktır.
Gereç ve Yöntem: 1998-2004 yılları arasında tiroid oftalmopatiye bağlı restriktif şaşılık nedeniyle başvuran 38 olgu (15 kadın, 23 erkek) retrospektif olarak incelendi. Sadece prizmatik cam ile düzeltme yapılan veya başka bir merkezde cerrahi uygulanan hastalar çalışma dışında tutularak, cerrahi tedavi uygulanan 20 olgu çalışma kapsamına alındı. Tüm olgularda göz dışı kaslarda geriletme cerrahisi uygulandı.
Bulgular: Olguların yaş ortalaması 49.0±10.7 yıl olup, ortalama hastalık süresi 4.86±3.7 yıl, cerrahi sonrası ortalama takip süresi ise 4.3±2.5 yıl olarak saptandı. On bir olguda vertikal ve horizontal düzlemde, 9 olguda ise sadece horizontal düzlemde şaşılık tespit edildi. Ortalama horizontal ve vertikal kayma açıları sırasıyla; 23.4±12.8 ve 24.1±6.5 prizma dioptri idi. Horizontal ve vertikal rektus kaslarına uygulanan ortalama geriletme miktarı ise sırasıyla 6.2±1.6 ve 5.8±1.3 mm idi. Cerrahi sonrası 18 olguda primer ve okuma pozisyonda ortofori ve binoküler tek görme elde edilirken, 2 olguda postoperatif rezidüel şaşılık nedeniyle prizmatik cam uygulandı
Sonuç: Tiroid oftalmopatide göz dışı kaslarda izlenen fibrozis şaşılık cerrahisinin prognozunun tahmin edilebilirliğini düşürmektedir. Bu olgularda restriktif şaşılığın cerrahi tedavisinde preoperatif değerlendirme ve cerrahi zamanlama dikkatli yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Tiroid oftalmopati, Restriktif şaşılık
The Results of Strabismus Surgery in Dysthyroid Ophthalmopathy
SUMMARY
Purpose: To emphasize the clinical features, surgical method and outcomes in cases with restrictive strabismus secondary to thyroid ophthalmopathy
Material and Methods: During 1998-2004 period, 38 patients (15 females, 23 males) demonstrating restrictive strabismus due to thyroid ophthalmopaty were retrospectively evaluated. The cases who had been corrected via prisms or undergone surgeries in other centers were excluded, and 20 patients who underwent surgical treatment were included to the study. Extraocular muscle recession surgery was performed in all cases.
Results: The mean age, disease duration and follow-up time of patients after the surgery, were 49.0±10.7; 4.86±3.7 and 4.3±2.5 years, respectively. Eleven cases demonstrated combined vertical and horizontal strabismus, and 9 cases showed only horizontal strabismus. The mean amounts of horizontal and vertical deviations were 23.4±12.8 ve 24.1±6.5 prizm diopters, respectively. The mean amount of extraocular muscle recessions in horizontal plane was 6.2±1.6 mm, and it was 5.8±1.3 mm in the vertical plane. Orthophoria and binocular single vision in primary and reading position was achieved in 18 patients, and 2 patients were corrected with prisms for postoperative residual strabismus.
Conclusion: The fibrosis of extraocular muscles usually deteriorates the predictability of the strabismus surgery in thyroid ophthalmopathy. Preoperative evaluation and surgical timing should be done carefully for surgical treatment of restrictive strabismus in dysthyroid cases.
Key Words: Thyroid ophthalmopathy, Restrictive strabismus