Sindaktilide Oftalmik Muayene
Sonuçları*

Güliz YAVAŞ*, Tuncay KÜSBECİ*, Faruk ÖZTÜRK**, Ümit KAPLAN***

ÖZET
 
Amaç: Sindaktili intrauterin gelişimdeki duraksamaya bağlı olup bu duruma oküler yapıların gelişimindeki bozukluklar eşlik edebilir. Bu çalışmada sindaktilisi olan olgularda eşlik edebilecek oküler bulgular değerlendirildi. 
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 19 sindaktilisi olan ve 19 normal olgu dahil edilerek oftalmolojik muayene yapıldı. Perioküler antropometrik ölçümler yapılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Sindaktilisi olan iki olguda basit miyopi, 3 olguda konjunktival nevüs saptandı. Antropometrik ölçümler içinde sindaktilisi olan erkeklerde vertikal palpebral aralığın daha dar olduğu, diğer ölçümlerde iki cinsiyette de fark olmadığı gözlendi.
Sonuç: Sindaktili’ye eşlik eden majör oküler anomali saptanmadı.
Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, Palpebral aralık, Sindaktili

Ophthalmic Examination Results in Syndactyly

SUMMARY
 
Purpose: Syndactyly is related with intrauterine growth retardation. Ocular development abnormalities can be seen together with syndactyly. In this study we evaluated ocular findings in patients having syndactyly.
Material and Methods: Nineteen patients having syndactyly and 19 normal patients who were included in the study underwent ophthalmic examination. Periocular andropometric measurements were done and results were evaluated statistically.
Results: Two patients having syndactyly had myopia and 3 patients had conjunctival nevus. Vertical palpebral distance was shorter in men having syndactyly, there was no difference in other measurements in both gender.
Conclusion: There was no major ocular abnormality in patients having syndactyly.
Key Words: Andropometric measurements, Palpebral distance, Syndactyly



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica