Pupiller Yorgunluk

Gürsoy ALAGÖZ*, Didem SERİN*, Erkan TIRAK**, Şahap KÜKNER ***

ÖZET

Amaç: İlk uygulanmadan 1 ve 4 gün sonra tekrarlanan fenilefrin ve tropikamidin pupiller yorgunluğa yol açıp açmadığını incelemek.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda %2.5 fenilefrin (39 olgu), %1 tropikamid (36 olgu) ve her iki ilacın birlikte (20 olgu) kullanıldığı gruplarda 24 saat ve 4 gün sonra tekrar kullanıldıklarında pupillada oluşturdukları dilatasyon miktarları ölçüldü. 
Bulgular: Üç grup birbiri ile karşılaştırıldığında 0, 1 ve 4. günlerde damla öncesi ve damla sonrası pupilla çapları (PÇ) birbiri ile benzerdi (p>0.05). Gurupların kendi içerisinde ilaç öncesi ve ilaç sonrası PÇ değerleri incelendiğinde 0, 1 ve 4. günlerde bu değerlerde herhangi bir farkla karşılaşılmadı (p>0.05). Grupların her birinde 0, 1 ve 4. günlerde damla sonrası değerleri damla öncesi değerlerden anlamlı derecede yüksek olarak tespit edildi (p<0.05).
Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda bu ilaçların teker, teker ya da birlikte kullanımında 1 ve 4. günlerde pupiller yorgunluğun gelişmediğini gözledik.
Anahtar Kelimeler: Fenilefrin, Tropikamid, Pupiller dilatasyon

Pupil Fatigue

SUMMARY

Purpose: To investigate whether phenylephrine and tropicamide applied 1 and 4 days after initial application causes pupil fatigue.
Material and Method:  Pupillary dilatation was remeasured 24 hours and 4 days after initial use of 2.5%  phenylephrine (39 patients), 1% tropicamide (36 patients) and both drugs at the same time (20 patients).
Results:  There was no significant difference among the three groups in pupillary diameter before and after drop administration on days 0, 1 and 4 (p>0.05). The difference in pupillary diameter in each group before and after drop instillation on each administration was also insignificant (p>0.05). Pupillary diameters were significantly larger after drop administration than before in each group on all measurements (p<0.05).
Conclusion: Pupil fatigue did not develop on the 1st and 4th days when these drugs were used individually or at the same time.
Key Words: Phenylephrine, Tropicamide, Pupillary dilatation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica