Perioküler CO2 Lazer Uygulamaları *

Emel BAŞAR*, Şehirbay ÖZKAN*, Rengin YILDIRIM**, Rabiya MUYİR***

ÖZET

Amaç: Son yıllarda, teknoloji, lazer uygulamalarını ablasyon modelinde ve kesici modelde birlikte  yapabilme şansını yaratmıştır. Bu bağlamda selim perioküler lezyonların tedavisinde, kozmetik göz kapağı cerrahisinde ve göz kapağı malpozisyonlarındaki CO2 lazer uygulamalarımızı ve bu konudaki deneyimlerimizi aktarmak.
Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Oküloplastik Birimi’nde 170 adet perioküler  cerrahi girişim, (blefaroplasti operasyonları, perioküler gençleştirme, deri yenileme “resurfacing”, ptozis cerrahisi, ektropiyonlar, entropiyonlar ve ksantelasma, epidermal nevüs, aktinik keratoz, fibroepitelyal papillom gibi kapağın selim lezyonları) CO2 lazer (ultrapulse 5000, Coherent Medical Inc) ile yapılmıştır. Ablasyon modeli, (250-500 mJ, 600-900 msn, 10600 nm) perioküler selim lezyonların bazılarında deri yenileme-gençleştirme  işlemi için kullanılırken, insizyon modeli, (sürekli dalgalı, 0.2 mm spot çaplı ve 5-6 Watt güç) nodüler lezyonlar, kozmetik göz kapağı operasyonları (blefaroplastiler) ve kapak malpozisyonları için kullanılmıştır.
Bulgular: Ablasyon tekniği  yassı perioküler lezyonların tedavisinde ve deri yenileme-gençleştirme işleminde tatminkar sonuç vermiştir. Postoperatif uzamış eritem en önemli komplikasyon olarak saptanmıştır. Hiperpigmentasyon 3 hastada, bakteriyel infeksiyon 1 hastada görülmüştür. CO2 lazer kesici model cerrahilerinde ise gelenekselden daha az cerrahi hemoraji izlenmişse de yara iyileşmesinin daha yavaş olduğu fark edilmiştir.
Sonuç: Aynı anda kesme  ve koagulasyon yapabilme özelliği ile ve gerekirse ablasyon işlemini ekleme kapasitesiyle CO2 lazer  operasyonları cerraha zaman kazandıran  uygulamalardır. Kesme ve ablasyon işlemlerinde, minimal termal hasara yol açtıkları için, postoperatif olarak bu cerrahiler çok az skar bırakmaktadırlar.
Anahtar Kelimeler: CO2 lazer, Blefaroplasti, Perioküler gençleştirme

Periocular CO2 Laser Use

SUMMARY

Purpose: Technology recently has been developed to enable use of the CO2 laser in ablation mode and cutting mode together. In this connection, we would like to present our experience with CO2 laser for the treatment of benign periocular lesions, for cosmetic eyelid surgery and eyelid malpositions  surgery.
Material and Methods: 170 periocular surgical operations have been done in the Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Ophthalmology Department, Oculoplastic division. Blepharoplasty operation, periocular rejuvenation “resurfacing”, ptosis operation, ectropion xanthelesma surgery, benign lid lesions surgeries (epidermal nevi, actinic keratosis, fibroepithelial papilloma) have been done with CO2 laser (ultrapulse 5000, Coherent Medical Inc.) Ablation mode (250-500 mJ, 600-900 msn, 10600 nm) was used for benign ocular lesions and resurfacing and incision mode (continous wawe, 0.2 mm spot diameter 5-6 Watt power) was used for cosmetic blepharoplasties and lid malpositions.
Results: Ablation technique gave satisfactory results for the treatment of flat periocular lesions and resurfacing. Postoperative prolonged erythema was the most important complication in this group. Hyperpigmentation was seen in 3 patients, and bacterial infection was seen in 1 patient in this group as well. For incision (cutting) mode surgies, less haemorrhage than in conventional surgery was marked, although, late wound healing was noticed in comparison with conventional surgery.
Conclusion: CO2 laser surgery is time-saving surgery for the surgeon due to the simultaneous cutting and coagulation capacity.
Key Words: CO2  laser, Blepharoplasty, Periocular rejuvenation



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica