Genç Erkek Obez Olgularda İnsülin Resiztansı ve
İnflamatuvar Belirteçler

Erol ARSLAN*, Serkan TAPAN**, Cem BARÇIN*** , Yılmaz ATLI*,
Ayhan OLCAY***, Cemal Nuri ERCİN*

Beytepe Asker Hastanesi, İç Hastalıkları Servisi*, Biyokimya Servisi**, Kardiyoloji Servisi***, Ankara

ÖZET

Amaç: Metabolik Sendromun (MS) ana bileşenlerinden biri olan obezite, aynı zamanda kronik düşük seviyeli inflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmamızda genç erkek obez olgularda insülin rezistansı ve inflamatuvar belirteçler arasındaki ilişkiyi inceledik.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 34 genç erkek obez ve 30 kontrol olgudan oluşan vaka-kontrol çalışmasıdır. Obez ve kontrol grubundaki tüm olgularda açlık kan glukozu (AKG), açlık plazma insülin seviyesi, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ve High Sensitif CRP (Hs-CRP) düzeyleri çalışıldı. Homeostatic Model Assesment of Insulin Resistance ‘’HOMA-IR’’((Açlık kan insulini, µU/ml X Açlık kan glukozu, mmol/L)/22.5) hesaplandı. İstatiksel değerlendirmede student t-testi ve pearson korelasyon analizi kullanıldı.
Bulgular: Vücut kitle indeksi (Vki) obez olgularda ortalama 35.1±3 kg/m², kontrol grubunda ise 22.17±1.8 kg/m² idi. ESH obez grupta 11.2±6.4 mm/saat iken, kontrol grubunda 3.9±4.5 mm/saat idi. Obez grupta ESH daha yüksek ve istatiksel olarak farklı idi (p<0.001). Hs-CRP obez grupta 3.44±3.2 iken kontrol grubunda 2.14±3.10 mg/dl ve gruplar arasında İstatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0.104). HOMA-IR obez grupta 2.17±1.2 pg/ml iken kontrol grubunda 0.72±0.34 pg/ml idi. İki grup arasında İstatiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p<0.001). Obez grupta ESH ve HOMA-IR arasında pozitif korelasyon vardı (r =0.551, p=0.001). Obez olgularda Hs-CRP ve HOMA-IR arasında korelasyon yoktu (r=0.220, p =0.211). Kontrol olgularında HOMA-IR, ESH ve Hs-CRP arasında korelasyon gözlendi.
Sonuç: İnsülin rezistansı ve ESH kontrol grubuyla kıyaslandığında, genç erkek obez grupta daha yüksek bulunmuştur. Obez olgularda insülin rezistansı ile ESR arasında pozitif korelasyon var iken, Hs-CRP için böyle bir ilişki yoktur.
Anahtar Kelimeler: Obezite, İnflamasyon, İnsülin Rezistansı

Insulin Resistance and Inflammatory Markers in Young Obese Males

SUMMARY

Objective: Obesity which is a central component of MS is also a chronic low level inflammatory disease. In our study we analysed relationship between insulin resistance and inflammatory markers in young obese males.
Material and Methods: Our study was a case-control study and 34 obese young males and 30 controls were included. Fasting blood glucose (FBG), fasting plasma insulin level, erythrocyte sedimantation rate (ESR) and high sensitivity C-reactive protein (Hs-CRP) levels were determined in all subjects. Homeostatic Model Assesment of Insulin Resistance ‘’HOMA-IR’’ ((fasting plasma insulin level, µU/ml X Fasting blood glucose, mmol/L)/22.5) was calculated from measurements. Student t-test and Pearson correlation analysis was used for statistical assesment.
Results: Body mass index (BMI) was 35.1±3 kg/m2 in obese group and 22.17±1.8 kg/m2  in control group. ESR was 11.2±6.4 mm/hour in obese group and 3.9±4.5 mm/hour in control group. Obese group had higher ESR and difference was statistically significant (p<0.0001). Hs-CRP was 3.44±3.2 in obese group and 2.14±3.1 in control group but difference between groups was not statistically significant (p=0.104). HOMA-IR was 2.17±1.2 in obese group and 0.72±0.34 in control group and difference was statistically significant (p<0.001). There was positive correlation between ESR and HOMA-IR (r=0.551, p=0.001) in obese group. There was no correlation between Hs-CRP and HOMA-IR in obese (r=0.220, p=0.211). There was correlation between HOMA-IR and ESR, Hs-CRP in normal subjects.
Conclusion: Insulin resistance and ESR is higher in young obese males than in normals. Insulin resistance is positively correlated with ESR in obese patients but there was no correlation with Hs-CRP
Key Words: Obesity, Inflammation, Insulin Resistance



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica