Tiroid  İnce İğne Aspirasyon Biopsisi 
Sonuçlarımızın Sunumu

Uzm.Dr. Dilek TÜZÜN,  Uzm.Dr. Tevfik Tanju YILMAZER, 
Dr. İsmail Hakkı KALKAN, Uzm.Dr. Oğuzhan DENİZ AYDIN

S.B. Ankara Atatürk Eğitim  ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Tiroid nodüllerinin ince iğne aspirasyon biyopsisi(TİİAB)  ile incelenmesi,  tiroid kanseri tanısında başvurulacak ilk tetkiktir. Biz de çalışmamızda  2001- 2006 yıllarında arasında İç Hastalıkları Kliniğimizde yapılan TİİAB sonuçlarını sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: 2001-2006 yılları arasında İç Hastalıkları  poliklinik ve kliniğinde nodüler guatr tanısı konarak TİİAB uygulanan toplam 499 hasta retrospektif olarak incelendi.
Bulgular:  Dörtyüz doksan dokuz aspiratın sitolojik sonucuna göre %81.4 (406)’ü  benign, %16 (80)’sı yetersiz, %1 (5)’i şüpheli, %1.6 (8)’sı malign olarak geldi. Malign vakaların hepsi kadın ve ötiroid multinodüler guatra sahipti. Benign  vakalardaki tiroid nodül volüm ortalamasında, diğer TİİAB sonuçları ile karşılaştırıldığında  istatiksel olarak anlamlı bir yükseklik mevcuttu (p=0.01). Şüpheli olarak değerlendirilen grupta; TSH düzeyi diğer TİİAB sonuçları ile tek tek karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0.000).
Sonuç: TİİAB tiroid nodüllerinin başlangıç değerlendirmelerinde sensitif ve spesifik bir tekniktir. Bu nedenle palbabl tiroid nodülü saptanan her hastaya uygulanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Tiroid, Nodül, İnce iğne aspirasyon biyopsi

Presentation of  Thyroid Fine-Needle Aspiration Biopsy Results

SUMMARY

Objective: Fine-needle aspiration biopsy (FNAB) of the thyroid nodules is the first step examination in the evaluation of thyroid  cancers. Our aim was to evaluate FNAB results which have been performed in İnternal Medicine  Clinic  between  2001-2006.
Material and Method:  A total of 499 patients who underwent FNAB  because of thyroid nodules in the  period 2001 to 2006 years  were retrospectively analyzed.
Results: With  respect to cytologic results of FNAB aspirates,   these were classified as  benign (81.4%),  indeterminate (16%), suspicious (1%)  and  malign (1.6%). All of the malign cases were women and had euthyroid multinodular goitre. Mean volume of thyroid nodules in benign cases were found statistically high compared to results of other FNABs (p=0.01). TSH levels were determined statistically high in suspicious group, compared to  other FNABs results (p=0.000).
Conclusion: FNAB is a  sensitive and specific technique in the initial evaluation of thyroid nodules. For that reason, FNAB must be performed to each patient who have palbable thyroid nodules.
Key Words: Thyroid, Nodule, Fine needle aspiration biopsy



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica