Kapsül Germe Halkalarının
Kullanımında Sonuçlarımız: Başarı
ve Komplikasyonlar

Rana Altan YAYCIOĞLU*, Yonca AYDIN AKOVA**, Engin KURTBOĞAN***

ÖZET
 
Amaç: Kapsül germe halkası (KGH) uygulanan olguların özelliklerini ve cerrahi sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonları değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Standart KGH yerleştirilen ve en az 6 ay takipli 13 olgunun kayıtları  retrospektif olarak incelendi. Korneasında skar olan olgular ve zonüler diyalizi 120 derece üzerinde olanlar çalışma kapsamına alınmadı. Preoperatif düzeltilmiş görme keskinlikleri, göz içi basıncı (GİB) değerleri ve fundus bulguları kaydedildi. Zonül diyalizinin derecesi, KGH implantasyon zamanı ile cerrahi sırasında ve sonrasındaki komplikasyonlar değerlendirildi.
Bulgular: Zonüler diyaliz sebebi 6 hastada psödoeksfoliasyon, 1 hastada ise travmaya sekonder idi. KGH 7 hastada hidrodisseksiyonu takiben 6 hastada ise GİL implantasyonu öncesi yerleştirildi. Hiçbir olguya ön vitrektomi uygulamak gerekmedi. Takiplerinde tüm olgularda GİL santralize idi. Hiçbir olguda cerrahi sonrası GİB'nda artış veya KGH'na bağlı olarak ciddi komplikasyon görülmedi.
Sonuç: KGH yerleştirilen tüm olgularda GİL'nin kapsül içerisine yerleştirildiği ve takiplerinde GİL'nin santral pozisyonunu koruduğu görüldü. Bozulmuş zonül içeriği olan katarakt olgularında KGH kullanımının emniyetli bir işlem olduğu ve cerrahi sonrası başarıyı arttırdığı düşüncesindeyiz.
Anahtar Kelimeler: Katarakt, Katarakt çıkarımı, Fakoemülsifikasyon, Lens sublüksasyonu, Psödoeksfoliasyon sendromu

Our Results in the Use of Capsular Tension Rings: Success and Complications

SUMMARY
 
Purpose: To evaluate the characteristics of cases that were implanted with capsular tension ring (CTR) and complications encountered during and after surgery.
Material and Methods: The records of 13 cases which underwent standard CTR implantation and followed for at least 6 months were retrospectively reviewed. Cases with corneal scar, and zonular dialysis greater than 120 degrees were excluded. Preoperative best corrected visual acuity, intraocular pressure (IOP) values and fundus findings were recorded. Degree of zonular dialysis, CTR implantation time, and preoperative and postoperative complications were evaluated.
Results: Six patients had zonular dialysis due to pseudoexfoliation and 1 patient secondary to trauma. CTR was implanted in 7 patients following hydrodissection and in 6 before IOL implantation. No patient needed anterior vitrectomy. During follow-up IOL was centralized in all cases. None of the cases had postoperative IOP increase or serious complication related to CTR.
Conclusion: In 13 cases with CTR, the IOL was implanted in-the-bag in all cases, and kept the central position during follow-up. We conclude that in cataract cases with impaired zonular integrity the use of CTR is a safe procedure and does increase the postoperative success.
Key Words: Cataract, Cataract extraction, Phacoemulsification, Lens subluxation, Pseudoexfoliation syndrome



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica