Üveitli Olgularda "Pulse" Steroid
Tedavisinin Sonuçları
Ertuğrul CAN* F. Nilüfer YALÇINDAĞ** Özden ÖZDEMİR***
ÖZET
Amaç: Panüveit olgularında "pulse" kortikosteroid tedavisinin sonuçlarını ve etkinliğini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Ocak 1999 ile Ekim 2004 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları uvea birimine başvurmuş ve panüveit tanısı konmuş olan hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. "Pulse" kortikosteroid tedavisi uygulanmış olan hastaların tedavi sonuçları, oral steroid tedavisi alan hastalarla karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışma grubuna 30 olgunun 40 gözü, kontrol gurubuna ise 30 olgunun 41 gözü dahil edildi. Enflamatuvar aktivite baskılanma süreleri çalışma grubunda ortalama 7.2 gün iken kontrol grubunda ortalama 15.4 gün idi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (P<0,05). Gerek çalışma gurubunda gerekse kontrol grubunda, gruplar içinde tedavi öncesine göre tedavi sonrasında görme keskinliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmesine rağmen (P<0,05) gruplar arasında görme keskinliklerindeki artış bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (P>0,05). Görmenin arttığı olgularda görme artışının başladığı ilk gün her iki grupta da ortalama 6,2 gün idi (P>0,05).
Sonuç: Her ne kadar uzun dönemdeki etkinliği bakımından oral kortikosteroidlere üstünlüğü olmasa da gerek tedaviye daha kısa sürede cevap alınması bakımından gerekse de uzun dönemli kortikostroid tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında görülebilecek muhtemel yan etkiler bakımından panüveitli olgularda "pulse" kortikosteroid tedavisi daha avantajlı görünmektedir.
Anahtar Kelimeler: Panüveit, Pulse kortikosteroid tedavisi, Oral kortikosteroid tedavisi
Results of Pulse Corticosteroid Therapy in Patients with Uveitis
SUMMARY
Purpose: To evaluate the results and efficacy of pulse corticosteroid therapy in patients with panuveitis.
Material and Methods: The records of the patients that applied to uveitis department of Ankara University, School of Medicine, Department of Ophthalmology between January 1999 and October 2004 were studied retrospectively. Treatment results of the patients that were treated with pulse corticosteroid were compared with the results of treatment of the patients that had oral corticosteroids.
Results: Forty eyes of 30 patients were included in the study group and 41 eyes of 30 patients were included in the control group. Inflammatory activation were supressed in study group in 7.2 days while it was supressed in control group in 15.4 days and this difference was statistically significant (P<0.05). Although statistically significant results were obtained within each group (P < 0.05), there was no statistically significant visual acuity increase among the groups (P > 0,05). In patients who had an elevation in visual acuity, the first day when visual acuity started to elevate was 6.2 in both groups (P>0.05).
Conclusion: Although it has no superiority to oral corticosteroids in long term efficacy, pulse corticosteroid therapy seems to have more advantages as it responds rapidly and has less side effects.
Key Words: Panuveitis, Pulse corticosteroid therapy, Oral corticosteroid therapy