Endoskopik Dakriosistorinostomi:
Oftalmoloji Ekibinin Sonuçları
Onur KONUK*, Mehmet ÜNAL**
ÖZET
Amaç: Göz doktorlarının uyguladığı endoskopik dakriosistorinostomi (END-DSR) tekniğini ve sonuçlarını vurgulamaktır.
Gereç ve Yöntem: Epifora şikayeti ile başvuran 24 olguya göz doktorları tarafından END-DSR uygulandı. Tüm olgularda cinsiyet, yaş, epifora süresi irdelenirken, lakrimal drenaj sistemindeki tıkanıklık, göz yaşı yolları irigasyonu ve sayısal çıkarım dakriosistografisi (DS-DSG) ile değerlendirildi. Olgular, 0° ve 30° 4 mm'lik nazal endoskop eşliğinde nazal Smith-Kerrison forsepsler kullanılarak ameliyat edildi. Ameliyat sırasında kese ve nazal mukoza flepleri korunmazken, lakrimal keseye fundusdan nazolakrimal kanal (NLK) bileşke yerine kadar boylu boyunca bir insizyon yapılarak nazal kaviteye ağızlaşmasına dikkat edildi. Tüm olgularda bikanaliküler silikon entübasyon uygulandı ve postoperatif 3 ay sonra silikon tüp alındı. Olgularda epiforanın tamamen düzelmesi başarı olarak nitelendirildi.
Bulgular: Çalışmaya takip süresi 1 yıldan az olan olgular alınmadı ve cerrahi sonuçlar 18 olguda değerlendirildi. Olguların yaş ortalaması 42.1±13.4 yıl, ortalama epifora süresi 24.0±21.3 aydı. DS-DSG incelemelerinde 15 olguda lakrimal kese ile NLK bileşke yerinde, 1 olguda ortak kanalikül lateral ucunda, 2 olguda ise ortak kanalikül medial ucunda tıkanıklık saptandı. Olgularda postoperatif 3 ay sonra silikon tüpleri alındı ve ortalama 24.3±6.4 ay takip edildi. Takip sonunda 18 olgunun 16'sında (%88.8) ilk cerrahi ile epifora düzeldi Ortak kanalikül lateral uç tıkanıklığı bulunan olguda ve kese ile NLK bileşke yerinde tıkanıklık bulunan bir olguda ilk ameliyat sonrası epifora devam etti. Bunlardan bileşke yerinde tıkanıklığı bulunan olguya ilk ameliyattan 4 ay sonra yine END-DSR ile revizyon uygulandı ve epifora düzeltildi. Sonuç olarak END-DSR ile başarımız %94.7 (18/19 olgu) olarak hesaplandı.
Sonuç: Göz hekimleri tarafından uygulanan END-DSR'nin başarısı tatminkardır. Eksternal dakriosistorinostomi uygulamaları ile lakrimal sistem anatomisi ve fizyolojisine hakim olan göz hekimi endoskopik dakriosistorinostomiyi de başarıyla uygulayabilir.
Anahtar Kelimeler: Endoskopik dakriosistorinostomi, Dakriostenoz
Endoscopic Dacryocystorhinostomy: Results of The Ophthalmologists
SUMMARY
Purpose: To evaluate the technique and results of endoscopic dacryocystorhinostomy (END-DCR) surgery that was performed by ophthalmologists.
Material and Methods: Ophthalmologists performed END-DCR to 24 cases that attended for the management of epiphora. All cases were questioned for gender, age, and duration of epiphora and evaluated via lacrimal irrigation test and digital subtraction dacryocystography (DS-DSG). Cases were operated by 0° ve 30° 4 mm nasal endoscopes and nasal Smith-Kerrison forceps. The nasal mucosal and lacrimal sac flaps were excised and lacrimal sac was incised from its fundus to nasolacrimal duct providing total apposition with nasal mucosa. Bicanalicular silicone intubation was performed in all cases and silicone tubes were retrieved 3 months after the surgery. Cessation of epiphora was evaluated as surgical success.
Results: The cases with follow-up period less than 1 year were excluded from the study and surgical results were evaluated in 18 cases. The mean age of the cases was 42.1±13.4 years, and the meand duration of epiphora was 24.0±21.3 months. DS-DSG revealed stenosis at the junction between lacrimal sac and nasolacrimal duct in 15 cases. The remaining 1 case showed lateral and 2 cases showed medial common cannalicular stenosis. The mean follow-up period was 24.3±6.4 months, where the silicone tubes were extracted after 3 months postoperatively. Epiphora was relieved in 16 of 18 cases (88.8%) after the first operation, but the case with lateral common canalicular stenosis and a case with stenosis at the junction between nasolacrimal duct and the lacrimal sac showed continuous epiphora. Epiphora relieved in the latter case by revision END-DCR surgery that was performed 4 months after the primary surgery. The overall success rate of END-DCR was calculated as 94.7% (18/19 case).
Conclusion: Ophthalmologists can achieve satisfactory results with END-DCR. END-DCR can be performed successfully by an ophthalmologist who achieves experience on lacrimal anatomy and physiology with external dacryocystorhinostomy.
Key Words: Endoscopic dacryocystorhinostomy, Dacryostenosis