Romatoid Artritli Hastalarda Psikiyatrik Semptomlar ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
Arş.Gör.Dr. Erkan CÜRE*, Yrd.Doç.Dr. Mehmet ŞAHİN**, Yrd.Doç.Dr. İbrahim EREN***, Doç.Dr. Şevket ERCAN TUNÇ**, Arş.Gör.Dr. Abdulkadir BAŞTÜRK*, Arş.Gör.Dr. İkbal ÇİVİ İNANLI***
*Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Isparta
**Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı, Isparta
***Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Isparta
ÖZET
Amaç: Kronik inflamatuar, sistemik bir otoimmün hastalık olan romatoid artrit (RA)’ de bazı psikiyatrik bozukluklar görülebilmektedir. Bu çalışmamızda RA’li hastalarda psikiyatrik semptomların sıklığını ve yaşam kalitesini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Romatoloji polikliniğimize başvuran RA tanısı olan 51 hasta ile 37 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Hastalık aktivitesini değerlendirmek için Disease Activity Score 28 (DAS28) kullanıldı. Tüm bireylere Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Kısa Semptom Envanteri (KSE), Kısa Yeti Yitimi Anketi (KYA), Kısa Form 36 (SF-36) uygulandı ve C-reaktif protein (CRP) değerlerine bakıldı.
Bulgular: BDÖ, BAÖ ve KSE alt ölçeklerinden somatizasyon, kişilerarası duyarlılık ve Global Semptom İndeksi bakımından hasta grubunun skorları kontrol grubundan anlamlı derecede yüksekti. SF-36 alt ölçek skorları karşılaştırıldığında, fiziksel fonksiyon, sosyal fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, enerji, genel sağlık ve emosyonel rol güçlüğü hasta grubunda anlamlı derecede azalmış bulundu. KYA total skoru hasta grubunda anlamlı olarak artmıştı. DAS28 ve CRP ile BDÖ, BAÖ, KYA arasında pozitif korelasyon, SF-36 alt ölçek skorlarının çoğu arasında negatif korelasyon saptandı.
Sonuç: RA’li hastalarda kontrol grubuna göre depresyon ve anksiyetenin daha fazla olduğunu ve hastalık aktivasyonu ile bu bozuklukların artış gösterdiğini bulduk. RA’li hastaların yaşam kalitesinde de azalma olduğunu ve bu azalmanın hastalık aktivasyonuyla arttığını saptadık. Bu hastaların tedavisinde güncel yaklaşımlara ek olarak depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik semptomlar da dikkate alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Psikiyatrik semptom, Romatoid artrit, Yaşam kalitesi
Psychiatric Symptoms and Quality of Life in Patients with Rheumatoid Arthritis
SUMMARY
Objective: Psychiatric symptoms could have seen in rheumatoid arthritis (RA) which is one of the chronic inflammatory diseases. We aimed to investigate the frequency of psychiatric symptoms and quality of life in RA.
Material and Methods: Fifty one patients with RA and 37 healthy indivudials were included to the study. Disease Activity Score 28 (DAS28) was used for assessing the illness activity. Beck’s Depression Inventory (BDI), Beck’s Anxiety Inventory (BAI), Brief Symptom Inventory (BSI), Brief Disability Questionnaire (BDQ), Short Form–36 (SF-36) were performed for all individuals.
Results: BDI, BAI and subscala of BSI such as somatization, interpersonal sensitivity and global symptom index scores of patient groups’ were significantly higher than control group. SF-36 subscala scores compared: physical functioning, social functioning, role limitations due to physical health, energy/vitality, general health perceptions and role limitations due to emotional health was found significantly decreased in patient group. BDQ total scores were significantly increased in patients RA. There was positive corelation between DAS28, CRP and BDI, BAI, BDQ and there was negative corelation between DAS28, CRP and SF-36 subscala scores.
Conclusion: We found that depression and anxiety were seen more frequently in patients with RA and the frequency of them increase with activation of RA. Also we found that the quality of life decreases with activation of RA. As a result, in addition to the recent management of RA, psychiatric symptoms like depression and anxiety should be taken into consideration.
Key Words: Anxiety, Depression, Psychiatric symptoms, Rheumatoid arthritis, Quality of life