Astımlı Hastalarda Oxolaminin Öksürük Duyarlılığı Üzerine Etkisi
Uzm.Dr. Emel ERYÜKSEL, Doç.Dr. Sait KARAKURT, Prof.Dr. Berrin CEYHAN
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları ve Yogun Bakim Anabilim Dalı, İstanbul
ÖZET
Amaç: Öksürük, üst havayollarının önemli bir savunma mekanizmasıdır. Kronik öksürüğün en önemli nedenlerinden biri astımdır. Oxolamine, öksürük engelleyici bir ilaç olarak pratikte öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, oxolaminin astımlı hastalarda öksürük duyarlılığı ve diğer solunum semptomları üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 13 hastımlı hasta dahil edildi (11 kadın, 2 erkek, ortalama yaş 30 ± 9). Çalışma, plasebo kontrol, tek kör ve çapraz olarak dizayn edildi. 4 haftalık oral oxolamine (2x100 mg) ve 4 haftalık plasebo kullanımı sonrası günlük öksürük sıklığı, göğüste sıkışma hissi, günlük balgam , nefes darlığı, günlük bronkodilatör kullanım sıklığı sorgulandı, akciğer fonksiyon testi ve inhale capsaicin ile öksürük duyarlılık testleri yapıldı. Hastalar, ilaç yada plasebo kullanımlarının son haftalarında semptom değerlendirilmelerinden oluşan günlüklerini doldurdular.
Bulgular: Oxolamine kullanımı sonrası, capsaicinle ölçülen öksürük eşiğinde, akciğer fonksiyon testlerinde metakolin PD 20 değerleri ve semptom değerlendirmesinde plasebo ile karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmadı . Çalışmaya katılanlarda 5 yada daha fazla öksürük oluşturan en düşük capsaicin konsantrasyonu, bazal 22.68±68.81 µM, plasebo sonrası 4.27±9.08 µM, oxolamine sonrası 1.652±0.588 µM bulundu.
Sonuç: Bu çalışmanın sonunda astımda oxolaminin öksürük semptomu üzerine bir etkisi olmadığı ifade edilebilir. Bu konuda öksürük engelleyici ilaçlarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Öksürük, Astım, Oxolamine, Capsaicin
Effect of Oxolamine on Cough Sensitivity in Asthma Patients
SUMMARY
Objective: Cough is the most common symptom of asthma. Oxolamine is an anti-tussive agent, its role in the treatment of asthma remains incompletely defined. The purpose of this study was to evaluate objectively the effect of oxolamine on cough sensitivity and other chest symptoms in asthma patients.
Material and Method: We recruited 13 asthma patients (11 females, 2 males, mean age:30 ± 9 ). The study was designed as placebo-controlled, single-blind and cross-over. Patients completed a symptom diary (daily cough episode, chest discomfort, daily sputum production, dyspnea, daily need for bronchodilator), cough sensitivity test with inhaled capsaicin, and lung function test during run-in period, after 4 week-oral oxolamine (100 mg bid ) treatment and 4 week-placebo treatment.
Results: The cough threshold to inhaled capsaicin, the symptom scores , lung function test and methacholine PD 20 values showed no significant differences between periods. The geometric mean±SEM of lowest concentration of capsaicin causing 5 or more coughs was 1.652±0.588 µM after oxolamine, 4.27±9.08 µM after placebo, and 22.68±68.81 µM during run-in period.
Conclusion: We concluded that oxolamine is not effective on cough sensitıvıty in asthma patients. Further studies are needed to assess the effectiveness of anti-tussif agents on asthma.
Key Words: Cough, Asthma, Oxolamine, Capsaicin