Astımlı Hastalarda Oxolaminin Öksürük  Duyarlılığı Üzerine Etkisi

Uzm.Dr. Emel ERYÜKSEL, Doç.Dr. Sait KARAKURT, Prof.Dr. Berrin CEYHAN

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları ve Yogun Bakim Anabilim Dalı, İstanbul

ÖZET

Amaç: Öksürük, üst havayollarının önemli bir savunma mekanizmasıdır. Kronik öksürüğün en önemli nedenlerinden biri astımdır. Oxolamine, öksürük engelleyici bir ilaç olarak pratikte öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, oxolaminin astımlı hastalarda öksürük duyarlılığı ve diğer solunum semptomları üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 13 hastımlı hasta dahil edildi (11 kadın, 2 erkek,  ortalama yaş 30 ± 9). Çalışma, plasebo kontrol, tek kör ve çapraz olarak dizayn edildi. 4 haftalık oral oxolamine (2x100 mg) ve 4 haftalık plasebo kullanımı sonrası günlük öksürük sıklığı, göğüste sıkışma hissi, günlük balgam , nefes darlığı, günlük bronkodilatör kullanım sıklığı sorgulandı, akciğer fonksiyon testi ve inhale capsaicin ile öksürük duyarlılık testleri yapıldı. Hastalar, ilaç yada plasebo  kullanımlarının son haftalarında semptom değerlendirilmelerinden oluşan günlüklerini doldurdular.
Bulgular: Oxolamine kullanımı sonrası, capsaicinle ölçülen öksürük eşiğinde, akciğer fonksiyon testlerinde metakolin PD 20 değerleri ve semptom değerlendirmesinde  plasebo ile karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmadı . Çalışmaya katılanlarda 5 yada daha fazla öksürük oluşturan en düşük capsaicin konsantrasyonu, bazal 22.68±68.81 µM, plasebo sonrası 4.27±9.08 µM, oxolamine sonrası 1.652±0.588 µM bulundu.
Sonuç: Bu çalışmanın sonunda astımda oxolaminin öksürük semptomu üzerine bir etkisi olmadığı ifade edilebilir. Bu konuda öksürük engelleyici ilaçlarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Öksürük, Astım, Oxolamine, Capsaicin

Effect of Oxolamine on Cough Sensitivity in Asthma Patients

SUMMARY

Objective: Cough is the most common symptom of asthma. Oxolamine is an anti-tussive agent, its role in the treatment of asthma remains incompletely defined. The purpose of this study was to evaluate objectively the effect of oxolamine on cough sensitivity and other chest symptoms in asthma patients.
Material and Method: We recruited 13 asthma patients (11 females, 2 males, mean age:30 ± 9 ). The study was designed as placebo-controlled, single-blind and cross-over. Patients completed a symptom diary (daily cough episode, chest discomfort, daily sputum production, dyspnea, daily need for bronchodilator), cough sensitivity test  with inhaled capsaicin, and lung function test during run-in period, after 4 week-oral oxolamine (100 mg bid ) treatment and 4 week-placebo treatment.
Results: The cough threshold to inhaled capsaicin, the symptom scores , lung function test and methacholine PD 20 values showed no significant differences between periods. The geometric  mean±SEM of lowest concentration of capsaicin causing 5 or more coughs was  1.652±0.588 µM after oxolamine, 4.27±9.08 µM after placebo, and 22.68±68.81 µM during run-in period.
Conclusion: We concluded that oxolamine is not effective on cough sensitıvıty in asthma patients. Further studies are needed to assess the effectiveness of anti-tussif agents on asthma.
Key Words: Cough, Asthma, Oxolamine, Capsaicin



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica