Kararsız Angina Pektoris Risk Gruplarında
QT Dispersiyonu Ölçümü ve
Bunun Hastane İçi Komplikasyonlarla İlişkisi
Uzm.Dr. Ahmet YILDIZ*, Uzm.Dr. Serdar BİÇEROĞLU*, Uzm.Dr. Yavuz BAYIR**,
Uzm.Dr. Metin ACAR**, Prof.Dr. Seçkin PEHLİVANOĞLU***, Prof.Dr. Rasim ENAR***
*Özel Gazi Hastanesi, İzmir
**SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi 1. Dahiliye Kliniği, İstanbul
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
ÖZET
Amaç: Venriküler depolarizasyon ve repolarizasyon süresini yansıtan QT aralığı, QRS kompleksinin başlangıcı ile T dalgasının bitiş noktası arasındaki geçen sürenin ölçümüdür. Pratik ve ucuz olması bakımından son yıllarda QT dispersiyon ölçümleri popülerlik kazanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsüne aralık 1999- mayıs 2001 tarihleri arasında başvuran ve kararsız angina pektoris (KAP) ön tanısı ile yatarak veya ayaktan tedavi gören, AHCPR (Agency for Health Care Policy and Research) risk analizi sınıflamasına göre 49 düşük, 90 orta ve 122 yüksek risk grubunda olmak üzere toplam 261 hastada, düzeltilmiş QT mesafeleri hesaplandı.
Bulgular: QT dispersiyonu ≥50 ms olduğunda, hastane içi komplikasyonlarda belirgin bir artış olduğu ve bunun da hastane içi komplikasyonları belirlemedeki güvenirliği incelendiğinde pozitif kestirim değeri haricinde troponine yakın oranlarda güvenilir olduğu görüldü.
Sonuç: QT dispersiyonu ölçümünün hastane içi komplikasyonları belirlemede kolay, ucuz ve güvenilir bir yol olduğu ancak bu konuda daha geniş çaplı ve çok yönlü çalışmalara da gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler: Kararsız angina pektoris, QT dispersiyonu, Komplikasyon
QT Dispersion in Unstable Angina Pectoris Risk Groups and Hospital Complications
SUMMARY
Aim: QT interval, reflecting ventricular depolarization and repolarization time, is the measurement of between the beginning of QRS wave and the end of T wave. As it is cheap and practical, the measurement of QT dispersion has become most popular recently.
Material and Method: In this study we studied on 49 low risk, 90 intermediate risk and 122 high risk totally 261 patients according to AHCPR’s (Agency for Health Care Policy and Research) unstable angina pectoris risk analizes classification who accepted emergency departement of Cardiology Institute of Haseki of Istanbul University and their QT interval measurement has calculated.
Results: While QT interval was greater or equal than 50 msec. hospital complications were significantly higher and its reliability were as close as troponin except positive predictory value.
Conclusion: We concluded that although not reliable as much as troponin, QT dispersion measurement is inexpensive, simple and a practical method to determine hospital complications but broad and multiway studies is needed.
Key Words: Unstable angina pectoris, QT dispersion, Complication