Polikistik Over Sendromu Olan Hastalarda Karotis
İntima Media Kalınlığı ve Ateroskleroz Riski

Uzm.Dr. Neşe ERSÖZ GÜLÇELİK, Uzm.Dr. Cavit ÇULHA,
Uzm.Dr. Gönül KOÇ, Uzm.Dr. Yavuz Selim DEMİR, Dr. Ceyda TURAN,
Doç.Dr. Rüştü SERTER, Doç.Dr. Yalçın ARAL

SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Polikistik over sendromu oligomenore, amenore, hirsutizm, obezite ve infertilite ile karakterize bir hastalıktır ve üreme çağındaki kadınların %5-10’unu etkilemektedir. Son yıllarda PKOS olan kadınlarda artmış kar­di­yo­vas­kü­ler hastalık riski olduğunu gösteren çalışmalar yayınlanmıştır. Bu çalışmada polikistik over sendromlu hastalarda kar­otis intima media kalınlığını ölçerek aterosklerotik hastalık riskini göstermeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20-35 yaşları arasında 47 polikistik over sendromlu hasta ve 19-35 yaşları a­ra­sın­da 23 kontrol grubu alındı. Hasta ve kontrol grubu yaş ve vücut kitle indeksi açısından eşleştirildi. Hastaların bi­yo­kimyasal ve hormonal parametreleri incelendi. HOMA değerleri hesaplandı. Karotis intima media kalınlığı sağ ve sol karotis tunika intima-media arası mesafe ölçülüp ortalamaları alınarak hesaplandı.
Bulgular: Polikistik over sendromu olan hastaların LH/FSH oranı, LH, total testosteron ve serbest testosteron dü­zey­leri kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. HOMA skoru polikistik over sendromu has­ta­la­rında kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Karotis intima media kalınlığı polikistik over sendromu o­lan­lar­da 0.64±0.01 mm iken kontrol grubunda 0.57±0.02 mm olarak bulundu (p<0.05).
Sonuç: Polikistik over sendromu olan hastalar genç yaşlarda dahi aterosklerotik hastalık açısından risk altındadır.
Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Karotis intima media kalınlığı, Aterosklerotik hastalık

Carotid Intima Media Wall Thickness in Patients with Polycystic Ovary Syndrome

SUMMARY

Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS), is a common endocrinopathy that affects 5-10% of women of rep­ro­ductive age. It is characterized by chronic anovulation, hyperandrogenism, hyperinsulinemia, and obesity. Recent stu­dies showed that these women are at high risk for the development of early onset coronary heart disease.The aim of this study was to evaluate the presence of atherosclerotic disease by measurement of carotid intima-media thick­ness in women with polycystic ovary syndrome.
Material and Methods: Forty seven women with PCOS and 23 age and body mass index matched controls we­re enrolled in this study. A complete hormonal and biochemical assay was performed in each subject. HOMA IR was calculated. Carotid intima-media thickness was measured by using doppler ultrasound of both common carotid ar­teries and calculating the avarege.
Results: Women with polycystic ovary syndrome had higher LH, testosteron, free testosteron levels than the cont­rol group. HOMA score was significantly higher in PCOS patients. The PCOS women had significantly greater ca­ro­tid  intima-media thickness than did control women (0.64±0.01 mm vs 0.57±0.02 mm, P<0.05).
Conclusion: Women with polycystic ovary syndrome need to be evaluated for atherosclerotic disease even in ear­lier ages.
Key Words: Polycystic ovary syndrome, Carotid intima-media thickness, Atherosclerotic disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica