Obez ve Morbid Obez Olgularda Morbid Durumların ve
Laboratuvar Değişikliklerinin Karşılaştırılması*

Dr. İsmail Hakkı KALKAN, Uzm.Dr. Eyüp KOÇ, Doç.Dr. Murat SUHER

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Artmış VKİ ile birlikte artmış morbidite riski bulunduğu bilinmektedir. Çalışmamızda ekzojen morbid obez ol­gu­larla ekzojen obez olgular arasında, morbid durumlar ve biyokimyasal parametreler açısından fark olup ol­ma­dı­ğı­nı araştırdık.
Gereç ve Yöntem: VKİ≥40 kg/m2 olarak saptanan 55 morbid obez (MO) olgu ve rasgele seçilmiş VKİ değeri 30 ile 39.9 a­ra­sın­da olan 30 obez ve VKİ<30 obez olmayan (OO) 30 olgu çalışmaya dahil edildi. Vücut yağ indeksi (VYİ) ka­dın­lar­da >30, erkeklerde ise >25 artmış kabul edildi. Olguların kan basınçları, tüm batın ultrasonografisi (USG), e­lek­tro­kar­diyografi (EKG) bulguları ve kan biyokimyasal değerleri (karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonk­si­yon testleri, li­pit düzeyleri, ürik asit) bilinen ve yeni saptanan diyabetes mellitus (DM), hiperlipidemi (HL) ve hi­per­tan­siyon (HT) tanıları kaydedildi. Obezite için ilaç kullanan olgular ve ikincil bir nedene bağlı obezitesi olanlar ça­lış­ma dışı bı­ra­kıl­dı.
Bulgular: MO olguların yaş ortalaması 59.7, obez olguların yaş ortalaması 55.5 ve OO olguların yaş ortalaması 54.1 idi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.1). MO olguların 50’si (%90.9) kadındı ve OO olgularla (17 kadın-%56.7) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0.001). HL ve DM gö­rül­me sıklığı obez olgularda daha fazla idi (sırasıyla %80 ve %73.3), istatistiksel olarak OO olgularla (sırasıyla %30 ve %26.7) anlamlı fark saptandı (HL ve DM için sırasıyla; p=0.001, p=0.001). HT görülme sıklığı, MO olgularda da­ha fazla iken (n=46, %83.6), istatistiksel olarak OO olgularla (n=7, %23.3) karşılaştırıldığında anlamlı fark belirlendi (p=0.001), İskemik kalp hastalığı (İKH) ile uyumlu EKG bulguları 12 MO (%21.8), 8 (%26.7) obez ve 1 (%3.3) OO ol­guda vardı. EKG değişikliği açısından, MO olgularla obez olgular arasında fark yoktu (p= 0.6). Ürik asit açısından MO olgularla (ortalama: 6.07 mg/dl) OO olgular (ortalama: 3.88 mg/dl) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark var­dı (sırasıyla p=0.001)
Sonuç: Çalışmamız sonucunda morbid durumların sıklığı açısından MO olgularla obez olgular arasında fark bu­lu­na­madı. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da HT morbid obezlerde daha sık olmakla birlikte, EKG’de İKH bul­gu­su, HL ve DM obez olgularda daha fazla oranda saptandı. Daha geniş ölçekli çalışmalarda obezite ile morbid o­be­zite a­rasında fark olup olmadığının değerlendirilmesi uygundur.
Anahtar Kelimeler: Obezite, Morbid, VKİ

Comparing the Prevalance of Comorbidites and
Labarotary Changes of Obesity and Morbid Obesity

SUMMARY

Objective: High body mass index (BMI), correlates with an increased risk of morbidity. In our study, we compared the pre­valance of comorbid diseases and the biochemical parameters of exogen morbidly obese and exogen obese in­di­viduals.
Material and Methods: The study involved 55 morbidly obese patients whose BMI≥40 kg/m2, and randomly selected 30 obese (BMI between 30 kg/m2 and 39.9 kg/m2) and 30 non-obese (BMI<30 kg/m2) individuals. Body fat distribution cut-off values for women and men were %30 and %25 respectively. Blood pressure values, ab­do­mi­no­pelvic ultrasonography reports, electrocardiographıc changes, biochemical parameters (liver function tests, kid­ney func­tion tests, lipit levels, uric asite etc.), current or past chronic diseases [hypertension (HT), hyperlipidemia (HL), diabetes mellitus type 2(DM)] were determined. Patients haning  antiobesity drugs and or with secondery o­be­sity were excluded.
Results: The mean age of morbidly obese, obese and non obese  patients were 59.7, 55.5, and 54.1 respectively. The­re was no difference between groups. (p=0.1). Fifty (90.9 %) of morbidly obese patients were female and it was sig­nificantly different when compared with non-obese patients ( seventeen-56.7%, p=0.001). HL and DM were high in obese group (80% and 73.3 respectively) and it was significant different (p=0.001). HT prevalance was highest in mor­bidly obese group (n=46, 83.6%). It was significantly different (p= 0.001). Electrocardiographic changes that sug­gest ischemic hearth disease were seen at 12 (21.8%) morbidly obese, 8 (26.7%) obese and only 1 (3.3%) non-obese patients. But there was not a difference between obese and morbidly obese patients statistically (p=0.6). Mean uric asit value of  morbidly obese patients (6.07) were higher than obese and non-obese patients (3.88). The difference between non-obese patients was significant (p=0.001).
Conclusion: The prevalance of comorbid diseases were not different between morbidly obese and obese pati­ents. HT was higher in morbidly obese group, while electrocardiographic changes suggesting ischemic hearth dise­ase, HL and DM were more prevalant in obese group. The difference between groups were not significant. Further in­vestigations will be necessary to confirm the differences between morbidly obese and nonobese patients.
Key Words: Obesity, Morbidly, BMI



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica