Kalibrasyon Hatalı Aplanasyon Tonometresi Kullanımının Klinik Sonuçları
Ahmet ELBAY, Veysel AYKUT, Hüseyin SANİSOĞLU, Çiğdem ÖZGÜR, Arif Emre ELBAY, Ahmet F. NOHUTCU
Özet
Amaç: Aynı markalı dört aplanasyon tonometresi ile yapılan göz içi basıncı (GİB) ölçümlerinin, ölçümleri yapılan gözlerin görme alanlarının ve peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlıklarının karşılaştırılması yoluyla aplanasyon tonometrelerinin güvenilirliklerinin ve kalibrasyon hatalarının araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 130 hasta ve hasta yakınının 260 gözünün GİB’leri, kliniğimizde kullanılan 4 ayrı aplanasyon tonometresi ile ölçülerek, “düşük GİB’e sahip”, “normal GİB’e sahip” ve “yüksek GİB’e sahip” olarak adlandırılan gruplara kaydedildi. GİB’i 18 mmHg’nin üstünde ya da optik sinir başındaki çukurlaşma oranı (C/D) 3/10’un üzerinde olanların görme alanı, peripapiller RSLT kalınlığı ve merkezi kornea kalınlığı ölçümleri yapıldı.
Bu tonometrelerle elde edilen GİB ölçümlerinin birbiriyle ve görme alanı ve RSLT kalınlınlıklarıyla uyumu istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Standart kontrol çubuğu kullanılarak üç basınç noktasında tonometrelerin kalibrasyon kontrolleri yapıldı: 0 (0 mmHg), 2 (20 mmHg) ve 6 (60 mmHg).
Bulgular: Her üç grupta da 3 numaralı tonometre ölçümleri, 1, 2 ve 4 numaralı tonometrelerin ölçümlerinden anlamlı düzeyde düşük olarak saptandı (p<0,01). Diğer tonometre ölçümleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05).
Yirmi bir olguda GİB, herhangi bir tonometre ile 18 mmHg’nin üzerinde ölçülüp başka bir tonometre ile 18 mmHg veya altında ölçüldü. Bu 21 olgunun 2’sinde (%9,5) C/D 3/10’un altındaydı ama glokomatöz görme alanı kaybı ya da RSLT kaybı saptandı. 3 numaralı tonometrede tüm ölçüm noktalarında kalibrasyon hatası 1 mmHg’nin üstünde bulundu.
Sonuç: Özellikle glokomun saptanmasıyla ilgili tetkiklere ulaşımın sınırlı olduğu yerlerde aplanasyon tonometresiyle yapılacak doğru ölçüm ve optik disk muayenesi hem glokom tanısında hem de tedavisinin takibinde büyük önem taşımaktadır. Aplanasyon tonometreleri ile yapılan ölçümler güvenilirdir ama kalibrasyon kontrolleri sık ve düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Aplanasyon tonometresi, Kalibrasyon, Güvenilirlik
Clinical Results of Using Applanation Tonometer with Calibration Error
SUMMARY
Aim: To investigate the reliability and calibration errors of applanation tonometers by the measurement of the intraocular pressure (IOP) with four different applanation tonometers and to compare the visiual field and peripapillarry retinal nevre fiber layer (RNFL) thickness from the measured eyes.
Material and Method: In this study, 260 eyes of 130 patients’ and their relatives’ IOP are measured with four same trademarks of tonometers and they are grouped as;“the patients with low IOP”, “the patients with normal IOP” and “the patients with high IOP”. The visual field, peripapillarry RNFL and central corneal thickness of the patients with IOP is high than 18 mmHg or cup-to-disc (C/D) ratio is high than 3/10 were measured. The measurements of IOP that are obtained from these tonometers are statistically compared with eachother and with the results of visual field and peripapillary RNFL thickness. The tonometers were checked using a standard calibration weight bar at 3 pressure points: 0 (0 mmHg), 2 (20 mmHg), 6 (60 mmHg).
Results: In 3 groups; the third tonometer’s measurements were statistically lower than the measurements of first, second and fourth tonometers (p<0.01). There was no significant difference between the other tonometers’ measurements (p>0.05).
In 21 cases IOP is measured over 18mmHg in any tonometer and measured 18 mmHg or lower with another tonometer. C/D ratio was below 3/10 in 2 of these 21 cases (9.5%) but glaucomatous visuel field defects or RNFL loss were detected through their examinations. The third tonometer was identified as having calibration error greater than 1 mmHg for all of pressure points.
Conclusion: Especially when there is limited application to detect glaucoma, the measurement with aplanation tonometer and the evaluation of optic disc has importance in both glaucoma diagnosis and follow up of treatment. The measurements of IOP with applanation tonometer is reliable but calibration control of aplanation tonometer should be frequent and regular.
Key Words: Intraocular pressure, Applanation tonometer, Calibration, Reliability