Üç Farklı Pakimetre ile Ölçülen Merkezi Kornea Kalınlığı Ölçümlerinin Değerlendirilmesi
Fatih ULAŞ, Ümit DOĞAN, Fatih ÇELİK, Adem SOYDAN, Serdal ÇELEBİ
ÖZET
Amaç: Sağlıklı genç bireylerde ultrasonik pakimetre, speküler mikroskop ve temassız pnömotonometre cihazına entegre optik pakimetre cihazlarıyla ölçülen merkezi kornea kalınlığı (MKK) sonuçlarının değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya yaşları 21-32 (ortalama 24,54±2,71 yıl) arası değişen 21 (%43,8) erkek ve 27 (%56,3) kadın sağlıklı bireyin sağ gözleri dahil edildi. Ultrasonik pakimetre, temassız speküler mikroskop cihazı ve pnömotonometreye entegre optik pakimetre cihazı ile ilk seans MKK ölçümleri birinci gözlemci tarafından ardışık iki ölçüm yapılarak alındı. İkinci seans MKK ölçümleri ise aynı cihazlarla birinci ve ikinci gözlemciler tarafından her gözlemci bir defa ölçüm yapacak şekilde yapıldı. Tüm MKK ölçümleri sabah saatlerinde, topikal anestezi altında ve en son ultrasonik pakimetre cihazı ile yapılmak üzere rastgele sırayla gerçekleştirildi. MKK ölçümleri ilişkili örneklem tek yönlü varyans analizi, sınıf içi korelasyon katsayısı, Bland-Altman grafiği, tekrarlanabilirlik katsayısı ve yeniden üretilebilirlik katsayısı ile değerlendirildi.
Bulgular: Ultrasonik pakimetre, speküler mikroskop ve tonometreye entegre optik pakimetre cihazı ile ölçülen MKK değerlerinin ortalaması sırasıyla 549,84±31,46, 549,35±38,86 ve 539,71±27,81 μm idi. Ultrasonik pakimetre, speküler mikroskop, tonometreye entegre optik pakimetre cihazları ile ölçülen değerlerin tekrarlanabilirlik ve yeniden üretilebilirlik katsayıları sırasıyla %2,72, %6,49, %4,55 ve %3,46, %5,80, %3,55 idi. Bland-Altman grafiğinde %95 güven aralığı ultrasonik pakimetre ve speküler mikroskop ölçümleri için yaklaşık 43 μm, ultrasonik pakimetre ve tonometreye entegre optik pakimetre ölçümleri için yaklaşık 41 μm gibi yüksek değerlerdeydi.
Sonuç: Ultrasonik pakimetre ile yapılan MKK ölçümleri, speküler mikroskop ve tonometreye entegre optik pakimetre cihazlarıyla yapılan MKK ölçümlerinden daha yüksek tekrarlanabilirlik ve yeniden üretilebilirlik değerlerine sahiptir. Klinik uygulamalarda, bu optik pakimetrelerle elde edilen MKK ölçümleriyle ultrasonik pakimetrelerle ölçülen değerler birbirlerinin yerine kullanılmamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Bland-Altman grafiği, Merkezi kornea kalınlığı, Pakimetre, Tekrarlanabilirlik, Yeniden üretilebilirlik
Evaluation of Central Corneal Thickness Measurements with Three Different Pachymeters
SUMMARY
Aim: To evaluate the central corneal thickness (CCT) measurements by ultrasonic pachymeter, non-contact specular microscope and non-contact pneumotonometer combined with an optical pachymeter.
Material and Method: Right eyes of 21 (43.8%) male and 27 (56.3%) female healthy subjects aged between 21-32 years (mean 24.54±2.71) were included in this cross-sectional study. In the first session of CCT measurements the first operator took two consecutive measurements by ultrasonic pachymeter, non-contact specular microscope and non-contact pneumotonometer combined with an optical pachymeter. In the second session of CCT measurements the first operator took one more measurement and second operator took a further measurement using the same pachymeters. All CCT measurements were performed under topical anesthesia in the morning with random sequence but the ultrasound measurement was taken last. The CCT measurements were evaluated using one way analysis of variance, intraclass correlation coefficient, Bland-Altman plot, coefficient of repeatability and coefficient of reproducibility.
Results: The mean CCT measurements using ultrasonic pachymeter, specular microscope and tonometer combined with pachymeter were 549.84±31.46, 549.35±38.86 and 539.71±27.81 μm, respectively. The coefficient of repeatability and coefficient of reproducibility for measurements of ultrasonographic pachymeter, specular microscope, tonometer combined with pachymeter were 2.72%, 6.49%, 4.55% and 3.46%, 5.80%, 3.55%, respectively. In the Bland-Altman plot the 95% limits of agreement was approximately 43 μm for ultrasonographic pachymeter and specular microscope measurements and approximately 41 μm for ultrasonographic pachymeter and tonometer combined with pachymeter measurements.
Conclusion: Measurement of CCT with ultrasonographic pachymeter yielded better repeatability and reproducibility than specular microscopy and tonometer combined with pachymeter. In clinical practice, the measurement acquired by these optical pachymeters are not interchangeable with ultrasonographic pachymeter measurements
Key Words: Bland-Altman plot, Central corneal thickness, Pachymeter, Repeatibility, Reproducibility